Ga naar de inhoud

Changing the Game - Amsterdam 2022

Wij Niet Woke van Jullie

Op 2 juni 2022 is een documentaire genaamd “Ik Woke van Jou” verschenen op PowNed bij NPO3. Als onderdeel van deze documentaire zijn er opnames gemaakt bij het 2.Dh5 festival in de Ru Paré in Amsterdam op zaterdag 26 februari 2022.

We willen ons graag volledig distantiëren van deze documentaire en haar boodschap. De documentaire is als volgt aan ons gepresenteerd:

In deze serie portretteren we mensen die vechten voor gelijkheid. Wie zijn deze mensen en wat drijft hen? Er is veel aan de hand op het moment in onze maatschappij. Er is steeds meer aandacht voor vraagstukken als het klimaat, racisme of gendergelijkheid. Doordat mensen zich uitspreken, zijn belangrijke thema’s op de kaart gezet, en mooie stappen gemaakt. Daarnaast merken we dat er ook onbegrip is. Vaak heeft dit te maken met onwetendheid is. Sommige thema’s krijgen weinig aandacht of niet de juiste aandacht. De onderliggende vraag zal dan ook zijn of we op de goede weg zijn. Hoe komen we daadwerkelijk tot een samenleving met meer gelijkheid?

Door deze presentatie kregen wij de impressie dat doelstellingen en boodschap sympathiek waren, en hebben we onze medewerking verleend (onder de voorwaarde dat ze de privacy van mensen die in beeld gebracht zouden worden zouden waarborgen). Het resultaat van de documentaire lijkt ons echter niets anders als een ouderwets staaltje cynisch activisten bashen. De documentaire was een “​​vierdelige documentaireserie voor NPO 3 over de hedendaagse strijd naar gelijkheid” werd ons verteld. Wij vinden dit een onethische manier van documentaires maken.

We vinden het ook erg vervelend dat we de deelnemers aan ons festival hebben blootgesteld aan deze filmcrew. We hebben deze mensen vertrouwd, en dat hadden we niet moeten doen. Desondanks blijven we vertrouwen een belangrijk onderdeel van gezonde bewegingen vinden. Volgende keer doen we beter achtergrondonderzoek als er zo’n verzoek binnen komt. Beloofd!