Ga naar de inhoud

- 2010

6de 2.Dh5-festival in Tilburg

Dit jaar zal alweer de 6de editie van het 2.Dh5-festival plaats vinden in Tilburg (Ruimte X, Cinecitta en Hal of Fame). 19, 20 en 21 november zullen activisten en wereldversleutelaars samenscholen om kennis en ervaring met elkaar te delen en met elkaar in discussie gaan over strategische en tactische keuzes. Een breed scala aan onderwerpen komt aan bod, dus voor ieder wat wils. We organiseren het festival omdat we geloven dat een eerlijkere en fijnere wereld enkel kan gerealiseerd worden door ons van onderop te organiseren en samen de strijd aan te gaan tegen uitsluiting en uitbuiting! We kunnen nog vrijwilligers gebruiken, meer in het bijzonder voor het maken van verslagen en fluistervertalingen.

Dit jaar willen we verder gaan waar we vorig jaar zijn geëindigd en borduren we verder hetzelfde op thema. Rode draad in het programma is “hoe ons te organiseren” om onze strijd van onderop een duurzaam, toegankelijk en non-hiërarchisch karakter te geven. We geloven dat er dringend behoefte is aan “(her)nieuw(d)e” ideeën en praktijken om ons verzet aan te passen aan de hedendaagse Nederlandse praktijk. Daarom hebben voor deze editie als titel gekozen “beyond D.I.Y./voorbij D.I.Y.”.

Dat we onze problemen zelf zullen moeten oplossen, dat we niet kunnen rekenen op de gevestigde orde van partijpolitiek en sociaal overleg, blijft ons uitgangspunt. Maar het idee dat je alles zelf zou moeten uitzoeken, werkt niet (meer) voldoende. Daarom gaan de meeste workshops over tactieken, strategieën of organisatiemodellen om tot meer collectieve structuren of oplossingen te komen.

Het dagprogramma is erg gevarieerd. Groepen als Doorbraak, Groenfront, Jaarboek Kritiek, Klasse!, Dolle Mollies, GIO, AGN, AAGU, CASCO, en de Vrije Bond verzorgen workshops of zijn erbij betrokken. Er zijn theoretische en strategische discussies over klassenstrijd en een strategiediscussie over verzet tegen het vreemdelingenbeleid. Verschillende organisatiemodellen komen aan bod en er zijn workshops over de opgang van rechtspopulisme en hoe we daar tegen in kunnen gaan. De strijd rond wonen en hoe we kunnen voorzien in logistiek voor de beweging na het kraakverbod zal zeker ook niet ontbreken in het programma. We hebben het ook over alternatieve economie en stellen vragen bij het muntsysteem. En er is natuurlijk ook nog actienieuws! Het hele programma kan je vinden op onze site 2dh5.nl onder het kopje “programma 2010”. We willen het festival graag afsluiten met een aantal concrete uitkomsten, handelingsperspectieven als het ware, waarmee we verder aan de slag kunnen.

Des avonds wordt er ook vermaak, afleiding en informatie verzorgd. Het festival zal vrijdagavond geopend worden en bij de ondertussen traditioneel geworden kwis kan je je kennis over het Nederlandse activisme en links radicale politiek testen. Zaterdagavond zijn er optredens en groot feest in de Hall Of Fame. Zondagavond sluiten we het festival af met een ontspannen doch kritische film het festival af.

De entree voor het festival is als vanouds 5 €. De organisatie zal zorgen voor ontbijt, lunch, avondmaal en slaapplaatsen. Voor dat laatste kan je best zo snel mogelijk je zelf opgeven via slaapplek@2dh5.nl , een slaapmatje en –zak zijn dan geen overbodige luxe. Voor mensen met bijzondere behoeftes kan iets geregeld worden, mits men dat op voorhand laat weten.

Het festival draait volledig op vrijwilligers, en hiervan zijn er nooit genoeg! We verwachten daarom van de deelnemers dat ze ook hun aandeel leveren. We denken dan vooral aan mensen die tijdens de workshops een verslag maken om op onze website te publiceren en aan mensen die fluistervertalingen willen verzorgen. Verder zullen er altijd mensen nodig zijn om met dingen te sjouwen, af te wassen en mee op te ruimen. Op het festival zal een infokraam staan waar je je voor een van deze taken kan opgeven.

Genoeg reden dus om dat weekend (19-20-21 november) vrij te houden in je agenda en naar Tilburg te komen om actief deel te nemen aan workshops, discussies en het vertier. Op onze website (2dh5.nl) vind je alle informatie. Eventuele wijzigingen zullen tijdig worden gecommuniceerd.

Adressen:
Ruimte X: Telexstraat 4A (vrijdagavond)
Ruimte X: Telexstraat 4A (zaterdag)
Cinecitta: Willem 2 straat 29 (zaterdag)
Hall of fame: St Ceciliastraat 23 (zondag)

Wegens organisatorische redenen is er nog geen archief beschikbaar van het zesde festival 2.Dh5. hieronder kan je de flyertekst waarmee gemobiliseerd geweest voor deze editie lezen