Ga naar de inhoud

Over 2.Dh5

Het 2.Dh5 festival is een plek om ideeën uit te wisselen over grass-roots campagnes, tactieken en actiemethodes die onze idealen van een vrije en solidaire samenleving dichterbij brengen. Dit doen we met behulp van analyses van de huidige en historische context, door te kijken naar echte alternatieven, en door strategieën te (her)ontdekken.

We brengen verschillende groepen, campagnes en individuen bij elkaar die actief zijn rondom feminisme, queer, anti-racisme, anti-facisme, de-kolonialisme, anti-militarisme, internationale solidariteit, klimaat/ecologie, arbeidsstrijd, migratie/no-border, internet vrijheid/privacy, recht op stad/anti-gentrificatie en alle kruising daar tussen. We willen elkaar versterken, van elkaar leren en sleutelen aan een betere wereld.

Wat is het doel van 2.Dh5?

Het hoofddoel van 2.Dh5 is bewegingsopbouw. Wat bedoelen we hiermee precies mee? Dit doel delen we op in drie subdoelen:

Theoretische Verdieping, Analyse & Discussie
In Nederlandse linkse sociale bewegingen en organisaties heerst al sinds jaar en dag een actiecultuur: ‘niet lullen maar poetsen’, zeg maar. Hoewel dit positieve kanten heeft, moeten we ook af en toe stilstaan bij onze praktijk. Om van het ‘hier en nu’ naar een betere toekomst te komen, moet je eerst weten wat het ‘hier en nu’ precies is, waar je uiteindelijk heen zou willen, en natuurlijk hoe van hier naar daar te komen. Hierbij willen we ons verdiepen in structurele analyses van de huidige en historische context; dromen over echte alternatieven; en strategieën (her)ontdekken, om van hier naar daar te komen. We willen zowel instapmomenten bieden voor nieuwkomers als mogelijkheden voor meer diepgang.

Inspireren & Netwerken
Er gebeurt van alles op buitenparlementair links vlak. Vaak zijn activisten zo verdiept in hun eigen campagne of acties dat het gemakkelijk is om te vergeten wat er allemaal nog meer speelt. We willen de verschillende groepen, campagnes en individuen op 2.Dh5 met elkaar in contact brengen, en laten leren van elkaars ervaringen, zowel de succesverhalen als grote fouten.

Praktische handvatten: Hoe idealen om te zetten in actie
Er lopen een hoop mensen rond met veel ervaring met hoe zich te organiseren en actie te voeren. Deze mensen willen we een breder podium bieden om uit de actie-subcultuur ontsnappen om op zoek te gaan naar mogelijkheden voor massabewegingen. Daarnaast zijn er jonge activisten die experimenteren met nieuwe mogelijkheden die oudere generaties nooit hebben geprobeerd. We willen met 2.Dh5 samen nadenken over campagnes, tactieken en actiemethodes, om onze idealen het beste te vertalen naar succes.

We focussen ons hierbij op onder meer:

  • Toegankelijkheid van bewegingen
  • Zichtbaarheid van campagnes
  • Dilemma’s van (tegen)machtsvorming
  • Ontsnappingsroutes uit de polder
  • Netwerken en andere structuren van organisatie

Geschiedenis

2.Dh5 is gevormd in 2005 – vanuit een landelijk ‘overleg van basisgroepen’ dat daarna ophield te bestaan. Toen hebben we bedacht dat we een keer per jaar een gelegenheid wilden creëren waar stil gestaan zou kunnen worden om samen na te denken over hoe je de wereld efficiënt ten goede zou kunnen veranderen. Hiermee willen we een bijdrage leveren aan de opbouw van een brede linkse buitenparlementaire beweging.

Sinds 2005 heeft het 2.Dh5 festival elf maal plaatsgevonden in Utrecht, Nijmegen, Den Bosch, Tilburg, Amsterdam, en Maastricht. We hebben we een brochure uitgebracht genaamd Vlam in de Pan. Dit jaar hebben we ook een conferentie georganiseerd.

Waar komt die gekke naam ‘2.Dh5’ vandaan?

De vreemde naam 2.Dh5 is afkomstig van een even moedige als vaak fatale schaakzet. Het is ook bedoeld als knipoog naar de de beweging waar 2.Dh5 in 2006 uit voorgekomen is: de anti- of andersglobaliseringsbeweging van de vroege jaren ’00. De grote actiedagen van deze beweging werden aangeduid met een combinatie van letters voor de naam van de maand en cijfers voor de dag van de maand. Denk aan de grote demo’s als: J18, N30.

2.Dh5: 2e zet, Dame naar h5
2.Dh5: 2e zet, Dame naar h5

Contact

Je kunt contact met ons opnemen via email: info@2dh5.nl.

Slaapplekken: slaapplek@2dh5.nl
Verslaglegging: verslag@2dh5.nl
Vrijwilligers: vrijwilligers@2dh5.nl
Stands: stands@2dh5.nl
Kinderprogramma: kids@2dh5.nl

Newsletter

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Socials

Facebook: facebook.com/2Dh5festival
Facebook event: facebook.com/events/202999465243367
Instagram: instagram.com/2Dh5_festival
Twitter: twitter.com/2Dh5festival

Geld?

Mocht je dit project willen steunen kan er geld worden overgemaakt op: NL56 SNSB 09 79 65 67 61 t.n.v. Zwart Zaad, Utrecht onder vermelding van 2.Dh5 Festival.

Of scan deze QR code, en doneer aan 2.Dh5.

Steun

2.Dh5 wordt mogelijk gemaakt door de inzet van tientallen vrijwilligers, sprekers, en de steun van onder meer Alert! Jongerenfonds, Het Actiefonds, en diverse Voku’s, fooipotten, en solidariteitskassen.