Do not accept the things you cannot change. Change the things you cannot accept ― Angela DavisWhat matters is not to know the world but to change it. ― Frantz FanonIf the climate were a bank, it would have been saved ― Naomi KleinThere is a princess in all our heads: she must be destroyed. ― Laurie Penny

2.Dh5: Amsterdam 2018

Amsterdam 2018

9 februari - 11 februari

Het 2.Dh5 Festival (9-11 feb. 2018) is een plek om ideeën uit te wisselen over grass-roots campagnes, tactieken en actiemethodes die onze idealen van een vrije en solidaire samenleving dichterbij brengen.

Meer over deze editie >>

Events

Opening 2.Dh5 Festival 2018: Vrijdagavond met Grote Glazen

De aftrap van het 2.Dh5 Festival! Zoals elk jaar weer met de traditionele quiz, maar dit keer ook met dichters en muziek in samenwerking met SKÈR!

Ontbijt

Biologisch veganistisch ontbijt tegen kostprijs

Plenaire opening

Opening van het 2.Dh5 Festival

Regeerakkoord voor dummies

In deze workshop proberen we onze kennis bijeen te rapen over de verschillende plannen die onthuld worden in het regeerakkoord. Hoe erg is het?

Hoe pakken we de stad terug?

In deze paneldiscussie met FAIRcity, Niet Te Koop, en Vrijcoop wisselen we ervaringen uit tussen Amsterdam en Rotterdam over verzet tegen gentrificatie, afbraak van sociale huisvesting en massatoerisme.

Sleepwet Verzet

Hoe kunnen we het massaal afluisteren van onze online communicatie door de Staat frustreren? Zegt Nederland ja of nee tegen de surveillancestaat? Hoe werden er 380k+ handtekeningen verzameld en hoe verloopt de campagne?

Tactieken tegen fascisme, racisme en islamofobie

Welke verschillende tactieken zijn er in de strijd tegen extreem-rechts? Directe actie, meldpunt, informatievoorziening etc. Wie bereiken we met die tactieken en zijn er tactieken die we over het hoofd zien?

Rebel Cities

Hoe moeten bottom-up sociale bewegingen zich verhouden tot de gemeentelijke politiek. Waar liggen de kansen en gevaren. We gaan in gesprek met activisten die in de lokale politiek zijn gestapt.

Zelforganisatie tegen de Polder Stasi!

Hoe kunnen we, in de laatste weken, de anti-sleepwet-campagne boosten? En wat daarna? Opent dit momentum een nieuw hoofdstuk voor de digitale burgerrechten beweging? Hoe gebruiken we dat optimaal?

Alt-Right: Old wine in new bottles?

From the 1960s hippies via 1980s punks to today's Meme Wars, all Western countercultures involved, to some degree, extreme-right actors. This talk will survey a visual cultural history of extreme-right transgression and reflect on cyberlibertarianism as a trailblazer for the contemporary Alt-Right.

Theater als actievorm

Theater de Generator uit Leiden geeft n.a.v. eigen ervaringen, een presentatie over geëngageerd en politiek theater. Hieraan gekoppeld geven ze een workshop over directe actie middels theater. De sessie eindigt met een discussie over theater als actievorm.

Lunch

Biologische veganistische lunch tegen kostprijs

Veerkrachtig en duurzaam activisme

Hoe maken we mentale/fysieke/emotionele gezondheid binnen het activisme bespreekbaar, en hoe kunnen we omgaan met stress en burnout?

Feminisme breekt de Mainstream

Drie jonge, feministische initiatieven vertellen over het hoe en waarom van hun organisatie. Hoe hebben zij hun initiatief opgezet? En waarom? Wat werkt, en wat niet? Op welke manier bereiken ze hun doel? En waarom is het zo broodnodig om een alternatief te hebben voor de witte mannelijke shit die we nomaal te horen en te zien krijgen?

The global economy at a tipping point

Howard Nicolas will speak on the shift in global economic power – the rise of the rest, global business cycles – long and short, recent global economic trends – the China factor, and the elephant in the room - unprecedented global liquidity and debt.

CANCELLED: Dit is het rechtsextremistische netwerk in Europa

CANCELLED due to illness. Journalist Dimitri Tokmetzis bracht met verschillende databronnen het rechtsextremistische netwerk in Europa in kaart. Vandaag presenteert hij enkele bevindingen.

The Anarchist Struggle for the Right to be Different

How to fight increasing repression towards people who are (deemed) mentally different and work towards a more free society through building voluntary solidarity networks of mutual support to avoid and abolish coercive measures.

Zwart activisme en de bewegingsgeschiedenis van jaren 70 tot heden

Waarom denk je bij krakers snel aan witte mensen in een leren jack? Wat is de geschiedenis van de zwarte activisme in de kraakbeweging en hoe zijn deze verhalen weggedrukt? Wat waren toen de verhoudingen tussen witte en zwarte activisten en hoe zit dat nu? Onder leiding van Fatima Faïd gaan Andre Reeder en Naomi Pieter hierover in gesprek.

Migratiestrijd: vuur in het verzet

In het nieuwe regeerakkoord is een strenger migratiebeleid een kernpunt. Welke plannen hebben diverse groepen om hiertegen het verzet aan te wakkeren? Welke strategieën kiezen zij?

Manarchists Interrupted

Workshop waar we haantjesgedrag analyseren en oefenen met het doorbreken van het patriarchale superioriteitsgevoel binnen de beweging.

Een plan om te winnen! Over strategie en tactiek

Hoe zet je een idee om in een actie of campagne die echt kan winnen? In deze interactieve workshop nemen de Stroomversnellers je mee in dit proces.

Ruimte voor eigen initiatief: Open Space

Bij deze interactieve ‘open space’ is het mogelijk om je eigen initiatief, idee, actieplan of discussie op te zetten en mensen te vinden om met je mee te doen. Op deze manier hopen we dat er concrete initiatieven voorkomen uit 2.Dh5, en bieden we tegelijk ruimte aan mensen die we niet het programma konden opnemen.

Avondeten

Biologisch veganistisch avondeten tegen kostprijs

Bunkerfeest

's Avonds verplaatsen we naar de Vondelbunker om bij te komen, te praten en te feesten! Met live-muziek, djs en wellicht ronkende speeches!

Ontbijt

Biologisch veganistisch ontbijt tegen kostprijs

Buurt en Beweging: lokale activisten en de wereldrevolutie in Amsterdam-West

Dennis Bos vertrekt in gedachten vanaf de Overtoom om te vertellen over het netwerk van activisten zoals Domela Nieuwenhuis, en andere anarchisten, communisten, en sociaaldemocraten die in de omliggende straten van de Kinkerbuurt tussen 1880 en 1980 de sociale strijd soms hoog deed oplaaien.

War = Business

Om het vaderland te verdedigen tegen Russen, Noord-Koreanen, Chinezen, de islam, vluchtelingen, activisten, klimaatverandering en trollen krijgt defensie steeds meer middelen. Intussen worden wapens geëxporteerd naar de hele wereld en gaan er grote Europese subsidies naar de wapenindustrie. Wie verdient hier aan en hoe voeren we hier actie tegen?

Lockpicking

Mentale gymnastiek en vingeroefeningen! Hoe werkt een slot van binnen? En hoeveel jaar moet je priegelen met zelfgemaakt gereedschap om een slot zonder sleutel te openen? Je leert, en oefent het, in deze workshop!

Lunch

Biologische veganistische lunch tegen kostprijs

Het is Code Rood! Klimaatactie in Nederland

Wat is Code Rood en hoe worden de plannen om volgend jaar het verzet tegen gaswinning in Groningen te versterken met een Code Rood actie vormgegeven?

Social media surveillance door de staat

Buro Jansen & Jansen komt uitleg geven over de werkwijze van inlichtingen diensten rondom social media surveillance, met voorbeelden uit de praktijk. Waarna er een vragen- en discussiestuk is over hoe online (en offline) veilig te werk te gaan.

Solidariteitsnetwerken: zelf-organisatie in tijden van precariteit

Traditionele vakbonden en huudersverenigingen lijken niet meer in staat om zich te verzetten tegen precarisering. Bond Precaire Woonvormen en Vloerwerk zijn twee relatief nieuwe organisaties die in dit gat springen, en hier via solidariteitsnetwerken verandering in willen brengen.

Radikal Queer Activisms in times of LGBT conservatism

Interactive workshop exploring the (im)possibilities for radikal queer activisms in times where the political LGBTQI agenda is increasingly taken over by right wing groups and multinational corporations.

Corporate Power (hoe pakken we het aan?)

Alle ‘leaks’ tonen aan dat bedrijven tegenwoordig de macht hebben. Maar zijn er goede voorbeelden van en strategieën voor tegenmacht?

Plenaire afsluiting

Afsluiting van het 2.Dh5 Festival, met reflectie op het programma, ruimte voor feedback en evaluatie.

Avondeten

Biologisch veganistisch avondeten tegen kostprijs