Ga naar de inhoud

2.Dh5 - Amsterdam 2018

Hoe pakken we de stad terug?

Panel discussion
Location Studio 1 (OT301)

Overtoom 301
Amsterdam

In deze paneldiscussie met FAIRcity, Niet Te Koop, en Vrijcoop wisselen we ervaringen uit tussen Amsterdam en Rotterdam over verzet tegen gentrificatie, afbraak van sociale huisvesting en massatoerisme.

Amsterdam is in rap tempo aan het veranderen. Binnen de ring wordt de sociale huisvesting al jarenlang afgebroken. Betaalbare woningen zijn zo goed als onvindbaar. Yuppie mono-cultuur viert hoogtij en massa-toerisme vervreemd steeds meer Amsterdammers van het centrum. De trend van afbraak, veryupping en toeristificering is na de crisis van 2008 alleen maar sneller gegaan. Eindelijk staan deze thema’s op de politieke agenda. Gentrificatie is inmiddels een algemeen bekend begrip. Er zijn de afgelopen jaren verscheidene actie-groepen bezig geweest om het één in ander in beweging te krijgen. Ook zijn er steeds meer groepen bezig met het heruitvinden van de wooncooperatie. Al deze issues spelen ook buiten Amsterdam.

In dit onderdeel voeren wij een gesprek met mensen die de afgelopen jaren in actie zijn gekomen. Daarna open we de discussie, ook met de zaal:

  • Hoe keren wij het tij?
  • Wat valt er nog te redden en hoe moeten wij het recht op de stad terug opeisen?
  • Hoe krijgen wij weer zeggenschap over onze huizen en buurten?
  • Waar zou onze focus moeten liggen?

Extra info

Locatie
Studio 1 (OT301)
Overtoom 301 Amsterdam
Space
Studio 1
Format
Panel discussion
Language
Dutch