2.Dh5: Den Haag 2015 - Morguh

Den Haag 2015 - Morguh

30 januari - 1 februari

Een weekend vol workshops, discussies en lezingen over maatschappelijke, economische, klimatologische ontwikkelingen om politiek perspectief aan te scherpen voor een solidaire en vrije wereld in 21e eeuw.

Events

Plenaire opening: Wat brengt ons de toekomst

Als aftrap van de 2.Dh5 'toekomst' editie neemt hij je mee op een reis door de tijd. Hoe gaat 2045 er uit zien, welke ellende en fabelachtige nieuwe mogelijkheden gaan dan de agenda's van activisten bepalen? En welke nieuwe vormen van verzet zijn er dan mogelijk?

Organising and strategies to politicise the commons

During this workshop, we would like to review different commoning practices in terms of organisation here in the Netherlands. But we would also like to think about strategies to politicise these practices, so that they may be involved in a larger political struggle instead of staying in the invisible margins of our economy.

Duurzaam activisme voor groepen

Hoe creëren we energieke en ondersteunende samenwerkingsverbanden tussen activisten, met ruimte voor diepgaande reflectie, analyse, het delen van ervaringen en... diepgeworteld en duurzaam activisme?

‘Hete herfst’ in België

Anarchistisch Kollektief (AK) Gent over de 'hete herfst' en de sociale onrust gericht tegen besparingsmaatregelen van de rechtse regering.

Complottheorieën: Machten achter de schermen

Wat verklaart de aantrekkingskracht van complottheorieën? Wat is de maatschappelijke functie van complottheorieën? Wat zijn de politieke effecten van complottheorieën?

Arrestantengroep: een praktische inleiding

Deze workshop is een praktische inleiding voor mensen die geïnteresseerd zijn zelf ook arrestantengroepwerk te doen. Ook hopen we (weer) een landelijke infrastructuur voor AG-werk op te kunnen zetten.

Lunch

Kookploeg van Rampenplan verzorgt tegen kostprijs lunch.

Grondstoffenschaarste & revoltes

Doordat grondstoffen steeds schaarser worden en voedselproductie onder druk staat door de klimaatcrisis neemt het geweld toe. Met een aantal experts gaan we niet alleen kijken naar wat er ons te wachten staat, maar ook naar hoe we daar iets aan kunnen doen.

Autonome actie in een digitale wereld

Hoe moeten we surveillance en big data begrijpen binnen hedendaags kapitalisme? Welke ideologie en economische belangen liggen ten grondslag aan de drang om de hele samenleving in databases op te slaan? Afsluitend een brainstormsessie om te kijken hoe we onze ideeën om kunnen zetten naar de praktijk.

Kees van der Pijl: De stand van de crisis

Politiek econoom en emeritus professor in de Internationale Betrekkingen Kees van der Pijl geeft een lezing over de manier waarop de heersende klasse tot nu toe de wereld heeft bestierd.

Revolution in Kurdistan: Autonomy, Feminism, and Ecology

The heroic struggle of the people of Kobanê, Rojava (in Northern Syria) against ISIS has gained the attention of the world. We will discuss the current events, and the ideas behind this revolution - Democratic Autonomy, Feminism, and Ecology.

Corporate Power: Hoe bestrijd je het

Verschillende mensen en/of organisaties die actief zijn tegen de macht van multinationals doen een duit in het zakje. Deze workshop is tevens een voortzetting van de discussie van vorig jaar over de vraag of NGO's ook revolutionaire campagnes voeren?

This changes everything, Paris and beyond

Aan de hand van Naomi Klein's boek This Changes Everything, gaan we de discussie aan over de klimaatbeweging, met onderwerpen als waarom moeten ook vakbondsleden, migratieactivisten en feministen naar Parijs, hoe politiek is de beweging van duurzame doeners, op welke manier versnel je de energietransitie in je eigen buurt, en hoe ziet een beweging er uit die eigenhandig kolencentrales kan sluiten.

Wapenhandel en militaire interventies

Deze workshop poogt een aanzet te geven nieuw leven te blazen in een anti-militaristische beweging in Nederland adhv een analyse van de dubbele agenda achter Nederlands defensie- en wapenexportbeleid. Met een bijdrage van Stop Wapenhandel, dat campagne voert tegen wapenexport naar het Midden-Oosten.

Greece: challenges for the left goverment and movements

Can a government formed by SYRIZA constitute an alternative to the European driven austerity policies and challenge the establishment? Where does the future of the movement lie under a left administration?

Avondeten

Kookploeg van Rampenplan verzorgt tegen kostprijs avondeten.

Avondprogramma ‘De Strijd om de Stad’

Verhalen en beelden over onder meer: De Vloek in DH; Bart van der Steen over de autonomen en kraakbeweging; PAH in Spanje; Recht Auf Stadt in Duitse steden; Italiaanse beweging basisrecht op een dak boven je hoofd. Afsluitend het situationistische spel "Class War",",0,1,"2015-01-12 20:10:52

Anti-racisme: Verbinden van sociale bewegingen – Kansen en obstakels

Activisten uit de anti-Zwarte Piet-beweging en de Palestina solidariteitsbeweging zoeken toenadering tot elkaar en hun netwerken. Is in Nederland de tijd aangebroken voor het organiseren van een brede sociale beweging? Wat zijn de kansen en obstakels die er liggen?

Zingen voor de toekomst: de jaren zestig verteld in muziek

Peter Storm vertelt het verhaal van de jaren zestig in de Verenigde Staten aan de hand van een aantal songs uit die tijd, zowel actieliedjes als thematische politieke songs. Hij zal deze liedjes zelf zingen en spelen op gitaar, en één en ander voorzien van een toelichtend woord.

Lunch

Kookploeg van Rampenplan verzorgt tegen kostprijs lunch.

Facebook must burn: Sociale media en veiligheid

Welke alternatieven voor Facebook en Twitter worden er ontwikkeld en welke voor- en nadelen hebben die? Gekoppeld aan de sessie zal bekeken worden of met een hackaton met nerds, media-activisten en andere ervaringsdeskundigen een alternatief neergezet kan worden.

Eerste hulp bij ‘WOBben’

Recht voor Allen legt uit over het Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) verzoek.

Blockupy info & mobilisatie

Informatieve workshop om vanuit Nederland aan de Blockupy-acties deel te nemen. Je kunt hier informatie krijgen over wat er in maart verwachten is, en hoe daar aan meegedaan kan worden. Tevens inventariseren we mogelijke activiteiten in Nederland om te mobiliseren en activeren.

Hoe dwing ik de overheid?

Hoe dwing je de overheid om haar eigen wetten na te leven via een handhavingsprocedure.

Intentional Community Living

A discussion through which all our common questions and experiences can be shared on why, the many hows, and the general strengths and challenges of intentional community living.

Avondeten

Kookploeg van Rampenplan verzorgt tegen kostprijs avondeten.