Ga naar de inhoud

Morguh - Den Haag 2015

Tradtionele opening 2.Dh5: Infotainment in de Panderbar

Location Panderbar

Binnendoor 32
Den Haag

met: de Quiz om de Maretje-Arentzbokaal; de nodige opruiende beelden; het akoestisch folk-trio Sprank; de dichters Jan Bervoets, Harry Zevenbergen en Diann(e) van Faassen.

Zoals elk jaar wordt de aftrap van het festival op de vrijdagavond gegeven. Serieus, maar niet te ernstig. Gepeins wordt afgewisseld met vermaak, dat is het beproefde concept van deze avond. Dit jaar organiseren we weer de quiz om de Maretje-Arentzbokaal. Kennis over sociale bewegingen van vroegah en morguh wordt uitgebreid getest. De winnaars krijgen de wisselbeker mee naar huis en een exemplaar van de klassieker van Dennis Bos Waarachtige volksvrienden.

Zoals steeds zullen we de avond niet laten passeren zonder de nodige opruiende beelden en dito begeleidend praatje te presenteren. Wij verheerlijken geen terreur, maar we zijn wel helemaal voorstander van strijdvaardig verzet tegen de autoriteiten. Tot zover het serieuze gedeelte van de avond.

Voor het vermaak hebben we muziek en poëzie, maar niet zonder engagement.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Sprank. Dit is een fris ontsproten akoestisch folk-trio, dat zijn oorsprong vind in het Gelderse landschap. Met curieuze instrumenten als klarinet, accordeon en een vreemdsoortige ‘bas-teil’ laten zij hun afwisselend repertoire van subversieve folk-ballades over klezmer getinte walsjes springend naar dansbare en kritische redes door de omgeving schallen.

De dichters zijn lokale helden: Jan Bervoets, Harry Zevenbergen en Diann(e) van Faassen. Diann(e) is naast dichteres organisator van verschillende literaire events en verzorgt poëzieworkshops. Jan Bervoets dicht al jaren in Den Haag en is geïnspireerd door het surrealisme en actief binnen verschillende sociale bewegingen. Harry Zevenbergen heeft in 2007 twee jaar de titel Haagse Stadsdichter mogen dragen. Punk in Rheden is van zijn hand en hij heeft War on war, gedichten geen bommen mede samengesteld. Harry en Diann(e) zijn deel van poëziepopgroep D.O.M.