Ga naar de inhoud

Morguh - Den Haag 2015

Facebook must burn: Sociale media en veiligheid

Location PIP

Binckhorstlaan 36
Den Haag

Welke alternatieven voor Facebook en Twitter worden er ontwikkeld en welke voor- en nadelen hebben die? Gekoppeld aan de sessie zal bekeken worden of met een hackaton met nerds, media-activisten en andere ervaringsdeskundigen een alternatief neergezet kan worden.

Sociale media en veiligheid: Facebook must burn! Iedereen weet dat Facebook en Google en al die andere gratis voorzieningen slecht zijn voor je persoonlijke en collectieve privacy/veiligheid. Toch gebruikt zo'n beetje iedereen ze. En de 'eigen media' worden weer steeds slechter benut. Zijn er manieren om deze spiraal te keren? Welke alternatieven worden er ontwikkeld en welke voor- en nadelen hebben die? Ontbreekt het in Nederland aan middelen en technische voorzieningen en moeten we misschien nieuwe initiatieven van de grond brengen om ze te ontwikkelen?

Tijdens deze sessie zullen we kijken wat Facebook zo verslavend maakt, welke voordelen het biedt en welke nadelen. Kunnen activisten wel ontsnappen aan het een product zijn van internetgiganten, zoals Twitter en Facebook? Facebook en Twitter zijn bij uitstek instrumenten om onze mediacampagnes mee te voeren, maar zit hier niet een groot gevaar in? Geven wij niet teveel weg aan bedrijven en overheidsinstellingen, zoals de AIVD/RID en de politie.

In het afgelopen jaar heeft Maikel een aantal artikelen geschreven over sociale netwerk-analyse. Deze artikelen zijn onder begeleiding van Buro Jansen en Janssen tot stand gekomen. In deze tijd zijn verschillende casussen naar voren gekomen waar activisten slachtoffer zijn geworden door het gebruik van sociale media.

Halverwege de sessie zal er een interactief gesprek tot stand komen met het publiek om te kijken of er wel alternatieven zijn voor Facebook en Twitter en zo ja, of het alternatief even kwalijk is. Gekoppeld aan de sessie zal bekeken worden of met een hackaton met nerds, media-activisten en andere ervaringsdeskundige een alternatief neergezet kan worden.