Ga naar de inhoud

Morguh - Den Haag 2015

This changes everything, Paris and beyond

Location PIP

Binckhorstlaan 36
Den Haag

Aan de hand van Naomi Klein's boek This Changes Everything, gaan we de discussie aan over de klimaatbeweging, met onderwerpen als waarom moeten ook vakbondsleden, migratieactivisten en feministen naar Parijs, hoe politiek is de beweging van duurzame doeners, op welke manier versnel je de energietransitie in je eigen buurt, en hoe ziet een beweging er uit die eigenhandig kolencentrales kan sluiten.

Eind november start in Parijs een cruciale klimaattop. Het is nu al duidelijk dat de VN-onderhandelingen een even dramatisch slecht resultaat zullen bieden als de beruchte flop in Kopenhagen in 2009. Het is wat er in de rest van de stad gaat gebeuren dat hoop biedt. Talloze milieuorganisaties starten vanaf januari een massale mobilisatie om 1 miljoen mensen op de been te brengen in de straten van Parijs. Met als expliciete boodschap aan de politiek: “Omdat jullie het verzaken gaan we het zelf doen.”

Voor velen van hen is het nieuwe boek van Naomi Klein een inspiratiebron. In 'This changes everything' geeft Klein een even heldere als radicale analyse, een klimaatcrisis afwenden is onmogelijk binnen het huidige kapitalisme. En dat is een enorme kans. Als het ons lukt om de meest massale en brede massabeweging ooit uit te bouwen dan is een klimaatcrisis af te wenden. Het betekent alleen wel dat we moeten stoppen met klimaat zien als een milieuonderwerp. Het is een systeemcrisis, en niet los te zien van ongelijkheid, uitbuiting van arbeiders, migratie en vrouwenrechten. Het verandert alles.

Aan de hand van haar boek gaan we de discussie aan over onderwerpen als waarom moeten ook vakbondsleden, migratieactivisten en feministen naar Parijs, hoe politiek is de beweging van duurzame doeners, op welke manier versnel je de energietransitie in je eigen buurt, en hoe ziet een beweging er uit die eigenhandig kolencentrales kan sluiten.

Spreker