Ga naar de inhoud

Solidariteit - Amsterdam 2024

Eros Effect: Theorie en praktijk van de opstand

Presentation + Q&A
Location Ru Paré

Chris Lebeaustraat 4
Amsterdam

Het werk van sociologen als Katsiaficas en Marcuse kan dienen om de werking van repressie en opstand te begrijpen. Een presentatie daarvan.

Het lijkt vaak een groot mysterie; soms laaien er vanuit het niets opstanden op die door een steeds groter deel van de bevolking gedragen worden. Maar andere keren wordt op het grootste onrecht niet of nauwelijks gereageerd, hoe hard je het ook probeert. Wanneer ontploft de boel goed, en wanneer niet?

Er is een socioloog en activist, George Katsiaficas, die het tot zijn levenswerk heeft gemaakt om opstanden te bestuderen en te analyseren en met elkaar te vergelijken. Hij gebruikt de term het Eros Effect, afkomstig van Herbert Marcuse van de ‘Frankfurter Schule’. Die gebruikte dat om de ontwikkelingen rond Mei ‘68 te beschrijven. Katsiaficas heeft opstanden in de hele wereld bestudeerd, en met name die in Azie die vaak buiten ‘ons’ blikveld zijn gevallen. Maar hij heeft ook een apart boek besteed aan de Europese kraakbewegingen en geschreven over de globaliseringsbeweging. Naast al de historische kennis die ons dergelijk onderzoek oplevert, is het bijzonder aan de benadering van Katsiaficas’ (en Marcuse en consorten) dat ze niet alleen naar politieke en economische omstandigheden kijken. Ze hebben ook en vooral oog voor allerlei aspecten van menselijk gedrag, waaronder zelfs onderbewuste.

We zullen het werk van Katsiaficas benutten om zijn bevindingen te presenteren. Vervolgens kunnen we op de workshop bespreken wat we daarmee in de praktijk kunnen. En ook vragen te beantwoorden als: waarom werkt repressie soms niet? Hoe wordt een opstand structureel? Hoe zit het met de keuze van de wapens en middelen? En wat moeten we aan met rechtse opstanden zoals dfie tegenwoordig steeds vaker de kop opsteken? (zie zijn website:

https://www.eroseffect.com/

Georgy Kasiaficas: The Subversion of Politics (over Europese Kraakbewegingen)

Spreker

  • Kees Stad

    Publicist, activist en andersglobalist Globalinfo.nl

Extra info

Locatie
Ru Paré
Chris Lebeaustraat 4 Amsterdam
Space
Pink room
Format
Presentation + Q&A
Language
Dutch
Recording
Podcast recording