Staat van Beleg vertelt het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal van de stadsguerilla in Uruguay en de reactie van de staat en de rechtse elite op hun verzet.
Ter ere van de waarschijnlijke verkiezingsoverwinning van 'de Tupamaros', zondag 29 november in Uruguay, is de actietriller die we draaien de film 'Staat van Beleg' (Etat de Siege) van Costa Gavras uit 1972. Staat van Beleg vertelt het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal van de stadsguerilla in Uruguay en de reactie van de staat en de rechtse elite op hun verzet.
De guerillabeweging waar het om gaat (De Tupamaros genaamd, officieel MLNT) ontstond begin jaren '60 als beweging van arme suikerrietkappers. Na enkele jaren verspreidde de - inmidels gewapende - strijd zich naar alle delen van het land en de hoofdstad Montevideo. Door de doordachte acties van de beweging genoot die massale steun onder de bevolking. Het regime werd - mede door 'aanwijzingen' van de VS - steeds autoritairder, tot in 1973 de militairen met een staatsgreep definitief alle democratische rechten buiten spel zetten. De leden van de Tupamaros, en andere linkse bewegingen, zaten inmiddels onder gruwelijke omstandigheden gevangen of waren naar het buitenland gevlucht. De leiding van de Tupamaros heeft 13 jaar lang in een soort holen onder kazernes gevangen gezeten. Een van die leiders is de bloementeler Pepe Mujica, die nu in de verkiezingen kandidaat staat voor het 'Breed (links) Front' en in de eerste ronde op 25 oktober op een haar na geen absolute meerderheid haalde (47,5 procent van de stemmen). Bij de tweede ronde op zondag 29 november zal hij vrijwel zeker winnen.
(Trouw: "Mujica was de leider van de guerrillabeweging van de Tupamaros. Hij werd in 1971 veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. In de gevangenis werd hij gemarteld en geregeld in de isoleercel geplaatst. Zijn verleden en zijn gewoonte zich uit te drukken in voor iedereen begrijpelijke taal maken hem erg geliefd bij een groot deel van de bevolking.")
De film Etat de Siege maakte grote indruk toen die in 1972 uitkwam en werd gedraaid in het naburige Chili waar op dat moment de volksfrontregering van Salvador Allende aan de macht was. In dat land herhaalden zich de taferelen die in Etat de Siege te zien zijn, een jaar later bijna letterlijk. In heel Latijns Amerika trouwens.