Ga naar de inhoud

Organiseren - Den Bosch 2009

Laat ze niet lopen

Ze zullen een film vertonen over extreemrechtse demonstraties door de jaren heen, verzet daar tegen en de strategie van de politie.

“Laat ze niet lopen” is een werkgroep verbonden aan AFA, die protesten organiseert elke keer als de extreemrechtse Nederlandse Volksunie (NVU) de straat op gaat. Ze werken via een 'nieuw' decentraal concept dat veel vrijheid geeft voor iedereen om acties te doen en dit geeft de anti-NVU protesten een hoog spontaan gehalte. De bottomline is dat ze altijd iedereen oproepen om deel te nemen aan een ludiek lawaaiprotest langs de demonstratieroute van de NVU. Dit is heel laag drempelig. Ze maken lokaal veel publiciteit waardoor er altijd veel (boze)omstanders zijn. Deze omstandigheden maken het de NVU en de politie lastig een succesvolle demo te lopen. Originele nieuwe vormen van protest zoals die van clowns en oude actievormen zoals zitblokkades vinden een plek binnen het raamwerk dat “Laat ze niet lopen” neerlegt.

Los van het effect dat ze willen bewerkstelligen tegen NVU – namelijk hun racistische boodschap overstemmen - proberen ze ook een antiracistisch bewustzijn bij de lokale bevolking te kweken. Samen kun je wel degelijk iets tegen racisme beginnen.

Ze zullen een film vertonen over extreemrechtse demonstraties door de jaren heen, verzet daar tegen en de strategie van de politie. Ze leggen uit waarom we nu als antwoord hierop bij het 'laatzenietlopen- concept’ zijn uitgekomen. Het hele concept wordt duidelijk uitgelegd, ook staan ze stil bij al het werk dat op de achtergrond gedaan wordt, zoals juridische ondersteuning. Het doel van de workshop is heel nadrukkelijk om mensen te inspireren en voor te bereiden voor komende ‘laatzenietlopen-protesten’ en mensen aan te moedigen om eigen acties te organiseren. www.laatzenietlopen.nl