Ga naar de inhoud

Uit de Pan - In het Vuur - Online 2021

Movement strategy or: How I Learned to Stop Worrying and Love Diversity of Tactics

Online event

NOTE: this workshop changed slightly in its form and will now be in Dutch. Hoe bouw je een diverse beweging waarin verschillende soorten campagnes, acties en groepen elkaar kunnen aanvullen en versterken in plaats van in de weg zitten? We gaan in gesprek met iemand uit de radicale beweging uit de jaren 80 en mensen die nu actief zijn binnen de klimaatbeweging.

NOTE: this workshop changed slightly in its form and will now be in Dutch.

Hoe bouw je een diverse beweging waarin verschillende soorten campagnes, acties en groepen elkaar kunnen aanvullen en versterken in plaats van in de weg zitten? We gaan in gesprek met iemand uit de radicale beweging uit de jaren 80 en mensen die nu actief zijn binnen de klimaatbeweging.

Hoe bouw je een diverse beweging waarin verschillende soorten campagnes, acties en groepen elkaar kunnen aanvullen en versterken in plaats van in de weg zitten? Moeten we ageren voor meer militante acties om duidelijk te maken dat het voorbij moet zijn met business as usual? Verliezen we hier mee sympathie of kunnen we juist diegenen die het systeem al hebben opgegeven activeren? In welke situaties werkt escalatie en militante tactieken en wanneer riskeren ze potentiële bondgenoten en de kracht van de bredere beweging? Welke specifieke voorbeelden hebben we over hoe (niet) we kunnen mobiliseren met een diversiteit aan tactieken, vooral binnen grotere bewegingen of mobilisaties? Moet er een overeenkomst zijn dat diversiteit van tactieken goed is en is het altijd fout om je van elkaar te distantiëren? En hoe bereid je je voor op de onvermijdelijke reactie en repressie van de regering en extreemrechts op straat?

Voor deze sessie hebben we een aantal leestips:

  • Het nieuwe provocatieve boek van Andreas Malm ‘How to blow up a pipeline’. Ondanks de titel is het geen handleiding over hoe je een pijpleiding opblaast, maar een pleidooi voor militant verzet tegen de klimaatcrisis voorbij ‘nonviolence’. Dit artikel is een goede samenvatting en kritiek van het boek: Verso heeft ook een aantal goede artikelen over het boek.
  • Een tegengestelde mening en een overtuigend pleidooi voor ‘strategic nonviolence’ gekoppeld aan momentum-driven organizing kun je lezen in ‘This is An Uprising’. Je kan hier de inspiratie voor Extinction Rebellion en diens ‘theory of change’ in teruglezen. Het hoofdstuk Discipline (hier in pdf) gaat specifiek in over diversiteit van tactieken en het negative flank effect.
  • Kees Stad schreef eerder over het militante verzet tegen Shell in de jaren ‘80 als onderdeel van de anti-apartheid beweging.

Sprekers