Ga naar de inhoud

Uit de Pan - In het Vuur - Online 2021

Podcastnet – Netwerkbijeenkomst voor podcastmakers

Online event

Besloten netwerkbijeenkomst op uitnodiging voor maatschappijkritische en activistische podcastmakers en luisteraars. Verwacht kennismaking en uitwisseling van tips en trucs. Ook gaan we samen brainstormen hoe makers en luisteraars elkaar kunnen steunen.

Besloten netwerkbijeenkomst op uitnodiging voor maatschappijkritische en activistische podcastmakers en luisteraars. Verwacht kennismaking en uitwisseling van tips en trucs. Ook gaan we samen brainstormen hoe makers en luisteraars elkaar kunnen steunen.

LET OP! Heb je je aangemeld maar nog geen bericht in je inbox, check even je spam/junk map. Google- en hotmailaccounts categoriseren riseupmails alsspam. Hierdoor komen onze berichten soms in de map met ongewenste e-mails terecht.

Deze bijeenkomst vindt op uitnodiging plaats, en is dus niet openbaar. Ben jij een fervent podcaster of heb je grote plannen voor de toekomst, stuur dan een mailtje naar kritischepodcasts@riseup.net


Met deelname van: Bloed aan de Muur, Build the table, De Figurant, De Lockdown, Geregeld Ontregeld met o.a. Headfirst en On Topic / Off Topic, Hierlinksaf, Kluwen, Onderstroom, Radio Kookpunt, Shell must Fall, Spectrum, Stop Wapenhandel, Trans Holland, Transnational Institute, Vrijplaats Utopie, Werkgroep arbeid van de Vrije Bond, Zeg Maar Gewoon Wit, Ziek de Podcast

-

Waarom?: Toegankelijkheid en duurzaamheid van activistische podcasts vergroten

Podcasts zijn hot en steeds meer mensen beginnen met het maken van leuke podcasts. Dat is een positieve ontwikkeling, maar de activistische podcasts lopen helaas nog achter. Op de bekende platforms zoals Spotify, SoundCloud of YouTube worden ze niet zomaar aan nieuwe luisteraars aangeboden of zijn ze niet goed vindbaar. Veel podcastmakers hebben bovendien technische en inhoudelijke vragen. Ook speelt er een probleem van duurzaamheid: makers stoppen al na korte tijd of brengen hun afleveringen maar sporadisch uit.

Wat heb je eraan?: Steun vanuit een netwerk
Tijdens de workshop kun je kennismaken met andere podcastmakers. Je zult verrast zijn hoe veel leuke podcasts er de afgelopen tijd bij zijn gekomen. De aanwezige podcastmakers kunnen de workshop gebruiken om veel voorkomende problemen en vragen te bespreken. Hierbij kan het gaan om hoe je een groter publiek bereikt, maar ook om technische of inhoudelijke vraagstukken. We willen daarbij ook de aandacht richten op hoe we elkaar op korte en lange termijn kunnen steunen.

"Voor wie?: Podcastmakers
De workshop is opgezet voor Nederlandstalige, maatschappijkritische en activistische podcastmakers met een frisse, boeiende of grappige benadering. Het is een workshop waar iedereen welkom is die zulke podcasts maakt of wil maken, of die ze graag beluistert en iets aan het terrein wil bijdragen. Er kunnen maximaal 20 mensen deelnemen.

Wat 2.Dh5 zo fijn maakt, is dat je naast het inhoudelijke programma, ook zoveel gelijkgestemden tegenkomt en met hen nieuwe plannen kan maken, tussen de bedrijven door. Met deze workshop willen we dat fenomeen simuleren voor podcasters onderling. Daarom spreken we met alleen podcasters af, maar willen we wel laten zien dat er iets bekokstoofd
wordt.

Door wie?: Ronja en Alex
Alex en Ronja kwamen op het idee om een bijeenkomst te organiseren na een enthousiast gesprek over podcasts in het Nederlandse medialandschap. Beiden zijn ervaren in workshops en bijeenkomsten leiden. Alex heeft deze herfst zijn podcast Onderstroom gelanceerd. Ronja is vooral betrokken door haar jarenlange passie voor audio-interviews, -documentaires, -boeken, -features, hoorspelen, kortom, een kenner!

Kun je iets vooraf doen?: Nou bijvoorbeeld …
Tijdens de workshop willen we ook praten over hoe we elkaar kunnen steunen. Daarvoor is het goed om vooraf te praten over wat de podcasts voor ons betekenen; waarom juist wij podcasts maken in plaats van iets anders te doen. Als voorbereiding op de workshop kun je dus nadenken over waarom het voor jou persoonlijk belangrijk is om podcasts te maken of te luisteren. Waarom heb je gekozen voor het maken van een podcast in plaats van een ander project? Je gedachten kun je delen met de anderen via een pad die je na aanmelding ontvangt.

Hoe: Via Zoom, graag aanmelden via kritischepodcasts@riseup.net
De deelnemers gaan elkaar op een interactieve manier online ontmoeten. Jij als deelnemer vormt de workshop met jou inzet en inbreng. Ronja en Alex faciliteren en modereren waar nodig. Zij hebben als suggestie een programma opgesteld en zullen methodes aanreiken om elkaar te leren kennen, ervaringen uit te wisselen en de kansen voor samenwerking te verkennen.
Nadat je je hebt aangemeld ontvang je van ons de link voor de workshop en de link voor de pad om je gedachten over het belang van kritische podcasts vooraf te delen.

Kijk eind van de zondag gezellig mee wat eruit gekomen is!

Sprekers