Ga naar de inhoud

Stands

Dit jaar vind je de volgende stands bij 2.Dh5:

Meer Informatie

Het Actiefonds

Het Actiefonds is independent and revolutionary. We are a fund for activism. Since 1968 we have been raising funds among individual donors to finance activists globally who share our vision of a just and sustainable society. Het Actiefonds is an organisation that supports the struggle for a sustainable and socially just world in which people and the environment are more important than economic interests. We do so by financially supporting grassroots activists and social movements all over the world.

hetactiefonds.nl

Anarchistische Groep Amsterdam (AGA)

De AGA is een groep mensen die samenwerken voor het creëren van oplossingen en alternatieven voor de problemen die zij tegenkomen op het werk, op school of ergens anders in de maatschappij. Uitgangspunt hierbij is het anarchisme. De AGA strijdt voor zelfbestuur en een wereld zonder uitbuiting of onderdrukking waarin geproduceerd wordt naar behoefte en niet voor winst.

agamsterdam.org

Appelscha

Het anarchistisch kampeerterrein Appelscha (voluit: Vrij-socialistische, antimilitaristische, drugs- en alcoholvrije terrein tot Vrijheidsbezinning) bestaat sinds 1933 en is ontstaan uit de landdagen van anarchistische en vrij-socialistische jongerengroepen uit het noorden. Tot op de dag van vandaag worden op dit terrein jaarlijks de Pinksterlanddagen gehouden. In 2023 is dat op 26 t/m 29 mei. Een weekend lang kamperen, workshops, discussie, kinder en cultureel programma.

Het terrein wordt gezamenlijk beheerd door de vaste bezoekers. Kampeerders leveren ieder hun eigen bijdrage aan het onderhoud en de ontwikkeling van het terrein en aan de anarchistische beweging. In de begintijd was het anarchisme vooral een arbeidersbeweging die zich bezighield met antimilitarisme, geheelonthouding en vrijdenken. Vanaf de jaren ’60 hebben Provo en de kraakbeweging hun stempel gedrukt op de ontwikkeling van het terrein rondom thema’s als drugs, opvoeding, seksualiteit en eigendom. In de huidige tijd richten we ons met name op ecologische vraagstukken, dierenrechten, antifascisme en de opnieuw toenemende overheidsrepressie.

anarchistischecamping.nl

ASEED Europe – Action for Solidarity, Equality, Environment and Diversity

ASEED Europe (Action for Sustainability, Environment, Equality and Diversity) is a grassroots organisation working in the field of agricultural justice. We advocate for food sovereignty and agroecology, working together with activists, small scale farmers, grassroots collectives and other groups for social and environmental justice. We are aiming to raise awareness on the structural causes of environmental destruction and social injustice, particularly in relation to food systems, and are supportive of alternative, sustainable and fair food production.

aseed.net

Asian Raisins

The Asian Raisins foundation is one of the leading organisations fighting racism against East- and Southeast Asian people in the Netherlands since March 2020. With the help of 60 volunteers, we operate from our three programs: Storytelling, Action and Community.

These programs show the diversity within the East- and Southeast Asian communities in the Netherlands, prevent, detect and act on racist events and create an environment in which people from these communities can get together. By doing this, we strive for an equal, representative, inclusive and eventually racism-free country.

asianraisins.nl

Atalanta

Atalanta is een kleine uitgeverij van anarchistische en dus eigenwijze boeken en vrije muziek. De onderwerpen lopen uiteen van (dwarse) economie en filosofie tot milieuvriendelijke tips voor het dagelijks leven. Ook hebben we boeken voor kinderen. En spelletjes (kritisch-educatief), zoals het Billen Bloot Spel en het Groene Voeten Spel!

at-a-lanta.nl

Anarchistische Boekenwinkel Opstand

Haagse anarchistische boekenwinkel Opstand is naast een boekenwinkel ook een plek om samen te komen en te discussiëren. Ook kun je altijd binnenlopen voor de laatste informatie over acties en voor koffie of thee. Naast boeken over tal van politieke thema’s kun je bij Opstand ook terecht voor magazines, stickers, posters en pamfletten om die vervolgens weer te verspreiden in de stad. Met deze nieuwe plek bieden we niet alleen boeken en materiaal aan maar is het ook weer een plek om samen te kunnen komen, om met elkaar in gesprek te gaan en film/informatie avonden te kunnen organiseren. Een plek die nodig is omdat er zoveel plekken zijn verdwenen in Den Haag. We hopen dan ook dat de nieuw plek een boost kan geven aan buiten parlementaire actie en strijd in Den Haag en daar buiten.

opstand.noblogs.org

Boekhandel Rosa

Rosa is een links politieke boekhandel, gespecialiseerd in anarchisme, feminisme, socialisme en verschillende vormen van activisme. Het assortiment bestaat uit tweedehands, nieuwe en antiquarische boeken, tijdschriften, t-shirts, speldjes, buttons, opnaaiers, kaartjes, posters, DVD’s en muziek.

Zoek je informatie over bijvoorbeeld globalisering, bio-industrie of de achtergronden van conflicten in de wereld, dan zit je goed bij Rosa. Zowel introducerende werken als diepgravend vervolgonderzoek is aanwezig.

Rosa is een non-commerciële stichting met als doelstelling de bevordering van het politieke bewustzijn en de maatschappelijke betrokkenheid in Noord-Nederland. Daarnaast wil zij bijdragen aan de ontwikkeling van een gelijkwaardige maatschappij met een zelfbepaald leven. Een egalitaire samenleving komt niet vanzelf, en de strijd daarvoor begint bij bewustwording. De medewerkers bepalen gezamenlijk de koers en verdelen onderling de taken: ni dieu, ni maître!

Openingstijden
Rosa is elke dinsdag open (13-17u.) en tijdelijk ook op woensdag (14-17u.) Je kunt ook een afspraak maken voor een andere dag.

bookshoprosa.org

DemNed, Council of Communities from Kurdistan in the Netherlands

Demned is een Raad van gemeenschappen uit Koerdistan in Nederland.  Onze achterban bestaat namelijk niet alleen uit Koerden overigens is dit wel de grootste groep, maar ook uit andere gemeenschappen uit Koerdistan zoals de Assyriërs, Armenen, Yeziden, Christenen, Alevieten en Soennieten. Demned is een overkoepelend orgaan in Nederland. Deze gemeenschappen in Nederland tellen ongeveer 130 000 burgers. Deze wonen verspreid over heel Nederland, de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Arnhem zijn wel de meest bewoonde steden door deze gemeenschappen. In deze steden hebben wij ook stichtingen of verenigingen die georganiseerd zijn volgens het volksradensysteem. Een volksraad bestaat uit verschillende commissies zoals: externe relaties, opleidingscommissie, culturele en sociale commissies en een rechtvaardigheidscommissie. Al deze commissies werken zelfstandig maar komen bijeen met hun activiteiten. Zo houdt de commissie externe relaties zich bezig met het onderhouden van de (diplomatieke) contacten, maar is ook een spreekbuis van de achterban. De culturele commissie houd zich bezig met culturele activiteiten en de sociale commissie onderhoud de contacten met de achterban. Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de leden hiervoor is de opleidingscommissie actief. Mensen worden gehoord, geactiveerd en opgeleid. De vrouw speelt een belangrijke rol binnen de gemeenschap, zij hebben een onafhankelijke commuun of eigen vrouwenraad waar zij gericht op vrouwen en kinderen hun eigen activiteiten organiseren. Dat de vrouw een belangrijke rol speelt komt  ook terug in het co-voorzitterschap. Iedere raad heeft een co-voorzitterschap welke bestaat uit een man en een vrouw.

Verder is democratie een zeer belangrijke waarde van Demned.  Alle commissieleden en voorzitters worden op democratische wijze gekozen door de leden van een stichting/vereniging.  Lokaal vinden er verkiezingen plaats voor de voorzittersfuncties en ook landelijk voor de covoorzitters van Demned.

demned.nl

DocP – BDS Nederland (Diensten en Onderzoek Centrum Palestina – Boycot, Desinvestering en Sancties Nederland)

De stichting Diensten en Onderzoek Centrum Palestina, docP, is in 2012 opgericht en zet zich in om de boycot, desinvestering en sancties (BDS) in Nederland te ondersteunen, te bundelen en te versterken. In 2009 startte het netwerk “Samenwerken voor Palestina” met de BDS campagne in Nederland. DocP is opgericht om het netwerk professioneel te ondersteunen.

Hiertoe initieert docP zelf campagnes en ondersteunt zij organisaties en/of individuen die campagnes willen starten. In 2020 hebben wij hiervoor toestemming gekregen van het BDS National Comitee (BNC) in Ramallah om voortaan de naam BDS Nederland te gebruiken samen met het bekende internationale logo. (https://bdsnederland.nl/docp-gaat-de-naam-bds-nederland-voeren/)

bdsnederland.nl

Fairtrade Palestine

We are a group of Palestinian activists who sell products from Palestine to support the Palestinian people especially small farmers and women from who we buy products. We make no profit.

We sell products like olive oil, za’atar, dates, original kufiyas etc., all made in Palestine.

We also raise awareness about the situation in Palestine through our Instagram page (https://www.instagram.com/fairtradepalestine.nl/).

fairtradepalestine.org

De Fiets- en Hondenstop

Queer owned bicycle mechanic based out of Amsterdam. DFHS aims to make bicycle transportation accessible to everyone regardless of bicycle knowledge and/or income. I will offer on the spot estimates and tune ups for all bicycles and will explain basic mechanics to folks interested.

fietsenhondenstop.nl

Fort van Sjakoo

Boekhandel het Fort van Sjakoo is sinds 1977 gevestigd in het centrum van Amsterdam. Oorspronkelijk in een gekraakt woon-werkpand, op het tracé van een geplande snelweg dwars door de Nieuwmarkt-buurt, en sinds 1988 gelegaliseerd.

Vol enthousiasme wordt het Fort momenteel draaiende gehouden door een collektief van zo’n tien vrijwilligers. Wij zijn er om jou te voorzien van informatie. Van het laatste nieuws tot degelijke achtergrondinformatie en geschiedenis. Een breed scala aan links-politieke en maatschappijkritische onderwerpen vult de winkel. Ook veel aandacht voor buitenlandse uitgaven, muziek en tijdschriften in verschillende talen. Kom eens kijken! Hebben we iets niet dan kunnen we het altijd voor je bestellen.

Wij zijn open op: Maandag t/m Vrijdag van 11 tot 18 uur en Zaterdag van 11 tot 17 uur
Jodenbreestraat 24, 1011 NK Amsterdam

sjakoo.nl

Integrity Editions

Borderless anarchist publisher elevating content by putting it in print form.

Leuven Anarchistische Groep

Leuven Anarchistische Groep, of LAG, is een anarchistische organisatie die streeft naar een betere samenleving. Wij houden ons o.a. bezig met infoavonden, filmvertoningen, betogingen en andere acties. We hebben ook een distro met een grote collectie stickers, boeken in het Nederlands en Engels, T-shirts, vlaggen, buttons en meer.

Facebook
leuvenag.noblogs.org

Mokum tegen Fascisme

Wie/wat zijn wij?
– Coalitie van organisaties, groepen, buurtbewoners en andere individuen die zich samen inzetten om de normalisatie en manifestatie van fascisme in Amsterdam te bestrijden.
– Eenheidsfront: we werken samen waar we het eens zijn, maar behouden onze eigen politieke opvattingen en hoeven het over andere zaken niet volledig eens te zijn (met uitzondering van discriminatie op welke grond dan ook, dit wordt in geen geval getolereerd)
– Ons doel is het opbouwen van een voor iedereen toegankelijke massabeweging tegen fascisme en een algeheel antifascistisch sentiment in Amsterdam
– We werken samen met antifascistische netwerken in heel Nederland

mokumtegenfascisme.org

Paper Jam Printcollectief

Paper Jam is een anarchistisch printcollectief dat strijdt tegen de racistische, cis-hetero-patriarchale, validistische, ecocidale, kapitalistische mondiale overheersing. We printen veel verschillende dingen van flyers en posters tot zines and we binden zelfs boeken. We werken op donatiebasis zodat iedereen zelf kan bepalen wat ze willen geven.

paperjamcollective.nl

Paper Surgery

Paper Surgery is a one queer woman project.

paper surgery is my act of resistence against the fascist aesthetic imposed by society through media, i revolt that imaginery with my own juxtaposition, a subverted one of the reality.

refusing the marketing logic, refused to branding, out of capitalism, out of art galleries dictatorship, into the struggle of human beings for self determination, for freedom and anarchy.

The Post Office Distro

The Post Office is an affinity group from Antwerp that wants to show a different perspective on social, personal and anarchist activism via zines, stickers, and art. With the question of where and how we can find freedom and self-expression in our daily lives, the distro of the Post Office looks for provocative questions about gender, nihilism, civilization, climate collapse, individualism, polyamory, insurrection, and more.

Stop the War on Migrants

Stop the War on Migrants is a campaign against the current EU border and migration policies. It focuses on the way the EU militarises border security, both at its own (external) borders and in third countries, and the arms and security companies, such as Airbus and Thales, lobbying for and profiting from this.

Currently we are mainly working on the international Abolish Frontex campaign. No border security, detention and deportations, but safe routes, good shelter and working on removing the causes that force people to flee.

stopthewaronmigrants.noblogs.org
abolishfrontex.org

Stroomversnellers

Samen leren de wereld te veranderen

Jij wilt de wereld veranderen en onrecht bestrijden. Stroomversnellers is er om je daarbij te ondersteunen.

We geven advies, trainingen, workshops, conflictbemiddeling en facilitatie van bijeenkomsten. Daarnaast bieden we op onze website een (groeiende) toolbox aan met vrij toegankelijke handleidingen over organizing en strategie, actievaardigheden en facilitatie.

We werken samen met iedereen die een groene en inclusieve samenleving nastreeft. Van grote NGO’s tot kleine groepen van enthousiaste activisten.

stroomversnellers.org

United Fried Front

We are the United Fried Front, an interdisciplinary artist and activist collective. We consist of a mix of artists hailing from an international background, working with a range of mediums, from experimental printmaking and publishing, to 3D animation, meme artivism, interactive installations and even theater. The topics we are most focused on are anti-gentrifi cation & institutional critique through a queer-feminist lens. Some names of members of our collective are null, Sommag, Armen, repelsteeltje, Ufo, Noice, Calivar.

Instagram
unitedfriedfront.xyz

via negativa

via negativa, or apophatic theology, refers to the practice of approaching God by way of negation, speaking only in terms of what he is not—for he cannot be positively defined. we appropriate these words and apply them to anarchy, the idea of which, to us at least, is perfectly described by their meaning: ‘negative way’. we seek to publish and distribute works that illuminate the path of negation, and perhaps inspire you to walk it too. our own publications are offered in small print, large print and braille—all at the same price (because fuck ableism).

vianegativa.press

Vloerwerk en Horeca United

Vloerwerk
Vloerwerk is een solidariteitsnetwerk van werkende mensen die elkaar bijstaan bij problemen op het werk. De afgelopen jaren heeft Vloerwerk talloze conflicten gewonnen, en is er naast Amsterdam ook in Utrecht een actieve groep. Kom naar de stand voor meer informatie over onze concrete acties bij werkconflicten, stickers en meer.

vloerwerk.org

Horeca United
Werken in de horeca is geen pretje. Bazen en ondernemers houden ons voor dat dit normaal is. Het moet je maar net liggen, het moet je passie zijn. Horeca is geen beroep, maar een roeping.  ‘Een team, een taak’, roepen ze. Maar dat team is altijd te krap bezet, en de taken eindeloos. Zodra je op je werk bent, krijg je geen seconde tijd om adem te halen. Er zijn tal van redenen waarom een nieuwe vakbond voor de horeca hard nodig is.

Daarom zijn wij Horeca United begonnen. Een ‘grassroots’ vakbond, dit betekend een zelf georganiseerde unie voor en door werkers uit de horeca. Geen leiders en bureaucraten, geen bestuurders. Lidmaatschap is gratis en vergaderingen voor iedereen toegankelijk, beslissingen nemen wij altijd samen.

Heb je een probleem op je werk? Samen met jou plannen wij directe acties, zetten wij je baas onder druk totdat jij krijgt waar je recht op hebt. Solidariteit is onze kracht, en wij hebben genoeg kennis in ons netwerk om alle regeltjes en methodes te kennen.

Anders dan grote vakbonden nemen wij het dus op voor je in individuele conflictsituaties. Omdat wij zijn ontstaan vanuit solidariteitsnetwerk Vloerwerk, weten wij dat wat wij doen werkt. Kijk maar naar de Radical Riders, die ook door Vloerwerkers zijn opgericht. Binnen kortste tijd zitten zij nu aan de grote onderhandeltafels, en winnen zij talloze conflicten.

Ben jij de onderdrukking door horecabazen ook zat en spreekt deze manier van werken je aan? Sluit je aan bij Horeca United, je bent van harte welkom aan onze zijde te strijden!

horeca-united.nl

Vrije Bond

De Vrije Bond is de anarchistische federatie in Nederland en Vlaanderen. In Nederland is het de grootste en snelst groeiende revolutionaire lidmaatschapsorganisatie. De Vrije Bond draait om zelforganisatie en het versterken van het initiatief van anarchisten en andere medestanders.Dit gebeurt onder andere door middel van de solidariteitskas, het blad Buiten de Orde en door allerlei praktische steun binnen het netwerk van de Vrije Bond. Leden en actieve groepen binnen de Vrije Bond zijn actief op allerlei van thema’s, van arbeid, feminisme en queer strijd, tot antifascisme, no border strijd, milieu en meer.

vrijebond.org

De Vrije Markt Worker’s Co-op

Wij zijn werkers coöp de Vrije Markt. Wij doen de distributie van zapatista koffie en espresso, zeep en schoonmaak middelen van de bezette fabriek Viome in Griekenland, Wijn van de Spaanse CNT en nog veel meer. producten geproduceerd door arbeiders coöperatieven. Dus zonder bazen en aandeelhouders! Meestal biologisch, maar altijd uitbuiting vrij. Wij functioneren als webshop maar op politieke bijeenkomsten kom je ons soms in levende lijven tegen. Wij zijn gevestigd in Amsterdam.

vrijemarkt.org