Ga naar de inhoud

2.Dh5 Festival voor wereldversleutelaars - Utrecht 2006

CloLoNel; Clowns Army Workshop

Location De Baas


Utrecht

Inleiding over de oorsprong van de clown, geschiedenis, ideeën, beelden van akties en training

Dames en Heren, jongens en meisjes en alles daar tussenin, wij zijn trots u aan te mogen kondigen, de grote, ongeëvenaarde, hoogst paradoxale, gruwelijk groteske, nieuwbakken wereld van het Clown Leger, om precies te zijn: het CloLoNeL (Clownelijk Loslopend Nederlands Leger).

Wij ontspringen daar, waar het Wereldwijde Woekermonster van het Grote Gewin haar grijze, dodelijk saaie, onmenselijke klauwen gelegd heeft op onze wonderlijke, diverse, groene planeet. Daar waar velen die hun bek opentrekken tegen dit Monster in de marge gedrukt, gecriminaliseerd en neer geknuppeld worden, worden tegelijkertijd de wonderlijkste, meest tot de verbeelding sprekende aktievormen geboren. Daar waar steeds meer hekken opgetrokken worden rond de machtigen der aarde, daar waar steeds meer camera’s onze handelingen controleren; daar trekken de clowns erop uit om hun oeroude rol te vervullen: de dwaas die de koning aan de oren trekt!

Dit is meer dan een kleurrijke variant op de aloude demonstraties. Dit is meer dan een aktivist, verkleed als clown. De Clown Rebel bevrijdt namelijk de idioot, de clown in zichzelf, en laat de verwondering die de knuppel langzamerhand eruit geslagen heeft weer regeren. De Clown Rebel brengt de oude kunst van de humor, de omdraaiing samen met de recentere technieken van geweldloze direkte aktie.Iedereen die ooit een kind heeft zien opgaan in haar spel weet dat humor een hoogst serieuze aangelegenheid is. En iedereen weet dat kinderen in hun naïviteit de meest rake vragen kunnen stellen. Clowns doen hetzelfde. Ze besmetten de beschermers van die bedachte wetten, en laten ze voor een moment vergeten aan wiens kant ze staan.

Schep verwarring! Slecht de muren die de repressie opgeworpen heeft met nietsontziende knuffeltechnieken! Sluit je aan!

De workshop zal bestaan uit een korte inleiding omtrent de oorsprong van de clown, de geschiedenis van het Britse C.I.R.C.A. (Clandestine Insurgent Rebel Clown Army), de ideeën erachter, beelden van akties en een voorproefje van de benodigde clowntraining. Want wie opgenomen wil worden in de rangloze rangen van het misschien nu al tot de verbeelding sprekende CloLoNeL dient eerst 'n training van 2 dagen te volgen: op 11 en 12 maart is er een in Amsterdam.
Maar eerst ben je dus van harte welkom bij deze 2dHA!HA!HA!5 workshop!