Laden Events

« Alle Events

Maar laten we het vooral geen fascisme noemen

za 1 feb, 2014 : 14:30 - 16:00

free

fascisme-2dh5-2014-den-haagIn deze workshop staan twee vragen centraal:

  • Is er in de huidige Nederlandse samenleving sprake van (rijzend) fascisme of wordt de term te pas en te onpas gebruikt?
  • Als er sprake is van fascisme, is het dan niet contra-productief om die term te gebruiken bij verzet daartegen?

Om gezamenlijk een antwoord te kunnen vinden op deze vragen, moeten we eerst helder hebben wat fascisme precies is.

In het eerste gedeelte van de workshop kijken we naar de definitie van fascisme, aan de hand van kenmerken van fascistische regimes in de geschiedenis. Lawrence Britt deed onderzoek naar de regimes van Hitler, Mussolini, Franco, Suharto en een aantal Zuid-Amerikaanse dictators en vond veertien gemeenschappelijke kenmerken. Kunnen we deze kenmerken vertalen naar de huidige samenleving?

In het tweede gedeelte van de workshop gaan we met elkaar in debat om een antwoord te vinden op de centrale vragen en op die manier ook helder te krijgen hoe we verzet hiertegen kunnen vormgeven.

Gegevens

Datum:
za 1 feb, 2014
Tijd:
14:30 - 16:00
Kosten:
free
2.Dh5 Festival:

Locatie

Buurthuis SamSam
Van Mierisstraat 226
Den Haag, Netherlands

Spreker

Dhjana

Dhjana geeft al een aantal jaren gevarieerde trainingen aan activistengroepen, van duurzaam activisme tot verhoortraining. Kernpunt van Dhjana's trainingen is dat er, wat het onderwerp ook is, altijd een minimum aan theorie is in combinatie met een veelvoud van actieve oefeningen, waardoor deelnemers ook echt praktisch aan de slag gaan. Kritisch zelfonderzoek, ontwikkeling en het sterker worden van individuen, groepen en de beweging zijn dingen die centraal staan.
More info:
https://dhjana.nl/