Ga naar de inhoud

2.Dh5 Festival voor wereldversleutelaars - Utrecht 2006

Multimedia: Radicale geschiedenis vastleggen

Location Rooie Rat

Oudegracht 65
Utrecht

Kan de geschiedenis van politieke strijd vastgelegd worden op een manier dat er een goed beeld van wat er zich afspeelt gegeven wordt

Kan de geschiedenis van politieke strijd vastgelegd worden, op zo'n manier dat er een goed beeld gegeven wordt, dat weergeeft wat zich werkelijk afgespeeld heeft?

In boekhandel de Rooie Rat (die bij uitzondering ook op zondag open zal zijn) is een aantal multimediaproducties te zien die een poging daartoe doet.

De CD-rom Genova Il Libro Bianco heeft foto's, tekst en geluiden vergaard over de befaamde demonstraties tegen de G8-top in Genua in de zomer van 2001. De CD-rom vertoont een plattegrond van de stad Genua. Door op plekken op die plattegrond te klikken, krijg je informatie over wat er daar gebeurden. De CD-rom zat ingesloten bij een tijdschrift met dezelfde naam dat dezelfde dagen uitvoerig dokumenteerde.

De CD-Rom Geschichte Wird Gemacht werkt ook met een 'interaktive plattegrond'. Je krijgt daardoor informatie over de geschiedenis van het Berlijnse stadsdeel Kreuzberg. De nadruk ligt op de sociale strijd in de buurt, met name de kraakbeweging en de soms hevige 'Strassenslachte' (rellen) in de buurt.

Shaping San Francisco heeft als ondertitel "A Multimedia Excavation of the Lost History of San Francisco". Op de CD-rom vind je 2000 foto's, bijna 1000 artikelen en meer dan 100 video en audio-fragmenten. Elke buurt van de stad San Francisco krijgt hierbij z'n deel en ook hierbij ligt de nadruk bij de poltieke geschiedenis en bewegingen die de stad en de buurt gevormd hebben.

Verder zijn er twee disks die bij boeken over posters horen. Het Duitse standaardwerk Hoch Die Kampf Dem verzamelt '20 jaar affiches uit de autonome beweging' en op de bijbehorende cd-rom staan 3000 posters.
Het onlangs in Nederland uitgekomen boek "Met Emmer en Kwast" verzamelt "veertig jaar Nederlandse actieaffiches (1965- 2005)". Op de cd-rom staan zelfs 7500 affiches!

Dit alles kunt u op computerschermen bekijken in Boekhandel de Rooie Rat, Oude Gracht 65 Utrecht