Ga naar de inhoud

2.Dh5 Festival voor wereldversleutelaars - Utrecht 2006

Nieuwe confronterende actievormen

Location ACU

Voorstraat 71
Utrecht

In Nederland zijn twee nieuwe actievormen zich aan het ontwikkelen: de SEALS en het CloLoNeL. Een discussie

In navolging van andere landen zijn ook in Nederland twee nieuwe actievormen zich aan het ontwikkelen: de SEALS (losjes gebaseerd op diverse Witte Overalls-bewegingen) en het CloLoNeL (de Nederlandse versie van de Clown Army).

Beide groepen proberen een eigen bewegingsruimte te creëren. De SEALS zoeken hierbij soms bewust de confrontatie met de 'tegenstander' op, terwijl de Clowns ruimte willen scheppen door op een andere onorthodoxe, omkerende manier om te gaan met wat je tegenkomt in de maatschappij.

De SEALS schreven in een statement: "Door openlijk de strijd aan te gaan met de hoeders van de Staat, de politie, worden mensen zoals wij zichtbaar voor de maatschappij en de anderen die strijden tegen dit agressieve, uitzuigende systeem."

De Clown Army kiest voor meer ludieke acties: "[...] aims to make clowning dangerous again, to bring it back to the street, restore its disobedience and give it back the social function it once had: its ability to disrupt, critique and heal society."

Confronterende acties lokken reacties uit, met name de SEALS zijn er ook op gericht in deze reacties het echte repressieve en gewelddadige karakter van bijv. de politie zichtbaar te maken. Dit roept echter ook de vraag op wat de gevolgen hiervan zijn. De SEALS maken zichzelf tot op bepaalde hoogte onkwetsbaar door zich goed in te pakken, maar hoe staat het met omstanders of andere deelnemers aan acties en demonstraties? En hoe lang blijft de reactie tegen de acties van de clowns, die ongetwijfeld her en der irritatie zullen opwekken bij de andere kant, geweldloos? De SEALS en het CloLoNeL zullen, o.a. met filmpjes, hun actievorm en de achterliggende filosofie presenteren. Daarna discussie met elkaar en met de zaal: wat zijn de overeenkomsten en verschillen, wat voor consequenties heeft het zoeken van confrontatie en het creëren van bewegingsvrijheid, wat denkt men te bereiken?