Ga naar de inhoud

Over de Grens - Maastricht 2016

Opkomst extreem rechts

Location Caracola Ruimte 1

President Rooseveltlaan 213
Maastricht

De opkomst van extreem rechts in Europa en Nederland is zorgwekkend. Hoe kunnen we de opkomst van deze groepen beter begrijpen, en wat zijn mogelijke strategieën om ons daar tegen te verzetten?

De afgelopen anderhalf jaar heeft een flinke opkomst van extreemrechtse bewegingen in Europa gezien. Front National in Frankrijk, Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes) en rechtspopulistisch/rascistisch partij AfD (Alternative für Deutschland) in Duitsland.

In Nederland is activistisch extreemrechts zich nu ook naar de voorgrond aan het drukken. De rellen rond de verschillende infoavonden over AZC's, de aanvallen op AZC's en vluchtelingen in het algemeen en de probeerde import van Pegida naar Nederland tonen wel aan dat ook hier een sterke weerklank van extreem rechtse ideeën, en steeds vaker actie en mobilisatie plaatsvind.

In deze workshop kijken we naar de opkomst van de verschillende extreemrechtse groepen, en bespreken we strategieën om ons hier tegen te verzetten.