Ga naar de inhoud

Over de Grens - Maastricht 2016

Politiseren van ondersteuning van vluchtelingen

Location Caracola Ruimte 1

President Rooseveltlaan 213
Maastricht

Workshop voor personen die het migratiedebat breder willen trekken en verspreiden naar niet-activisten, buurthuizen, scholen, nieuwe hulpverleners etc. We vragen hierbij aan het publiek zich zo kritisch mogelijk op te stellen, zodat we gezamenlijk verder komen in het vormgeven van een sluitend educatieprogramma en hier mee aan de slag kunnen gaan.

Hoe leiden we burgers naar een ander narratief in het migratiedebat/hoe kunnen we stap voor stap de hersenspoeling van media en neo liberale politiek in het migratiedebat naar het rijk der fabelen verwijzen? In deze workshop willen we met een door onszelf bedachte opzet en ervaring, maar ook met jullie inbreng kijken hoe we het narratief van het migratiedebat buiten onze eigen groepen stap voor stap kunnen verschuiven naar een noodzakelijk breder perspectief.

1. 'verontwaardiging':
-mensenrechten versus de praktijk: waarom migratiebeperking een farce is: hierin gaat het over de asielpraktijk van Nederland/ Europa, het vluchtelingenverdrag, de invloed van de staat en waarom hierin nooit van mensenrechten kan worden gesproken.

2. 'open grenzen?':
- de ontmythologisering van vluchtelingen, migratie en migranten: ze pikken onze banen in, onze woningen en Nederland is vol; maar dan nu de feiten hierover.

3. wat is menselijk?
Filosofisch deel over de naakte mens, het recht om rechten te hebben, etnocentrisme en (neo) koloniaal racisme, wat maakt de migratie van mijn
broer versus de migratie van "Abdullah" zo anders? Het organiseren van gemeenschappen op andere gronden dan territorium.

4. samenvatting en discussie: kunnen activisten hiermee aan de slag bij niet-activisten?

Spreker