Ga naar de inhoud

Vroegah - Den Haag 2014

Radicaal Syndicalisme

Location Buurthuis SamSam

Van Mierisstraat 226
Den Haag

Wat is de positie van radicale activisten ten opzichte van arbeidsstrijd? Bestaat er ruimte binnen of naast de vakbonden voor radicalere ideeën en acties. Wat zijn de mogelijkheden en wat willen we bereiken

Nederland kent een geschiedenis met allerlei voorbeelden van stakingen, acties en andere vormen van arbeidsstrijd. Radicaal syndicalisme heeft echter (ook hier) nooit echt voet aan de grond gekregen. De laatste jaren staat binnen radicaal links het thema arbeidsstrijd weer prominent op de agenda. We zien (solidariteit-) acties en verklaringen rond diverse stakingen en conflicten en radicalere groepen, commitees en bonden mengen zich in het debat. De verhouding van deze radicale activisten ten opzichten van de (gematigde) vakbonden staat vaak op gespannen voet.

Tijdens 2.Dh5 willen we de positie van radicale activisten ten opzichte van arbeidsstrijd ter discussie stellen. Bestaat er ruimte binnen of naast de vakbonden voor radicalere ideeën en acties. Wat zijn de mogelijkheden en wat willen we bereiken.