Ga naar de inhoud

Over de Grens - Maastricht 2016

Solidariteit met Kurdistan

Location Caracola Ruimte 1

President Rooseveltlaan 213
Maastricht

This workshop session discusses the recent developments in Rojava and Bakur, and their respective contexts, and it also addresses ways in which solidarity for Rojava can be organized and realized by Netherlands-based activists.

Deze workshop behandelt de recente ontwikkelingen in Rojava en Bakur en hoe activisten in Nederland solidariteit kunnen organiseren met Rojava.

Ondanks de voortdurende verschrikkingen van de Syrische burgeroorlog in 2016 laten de ontwikkelingen in de kantons van Rojava, een in wezen autonome zone, een voorzichtig optimisme toe. De Rojava Revolutie heeft als zelfverklaarde doelen democratische deelname en gelijke behandeling van mensen, ongeacht hun gender, etniciteit of religie. De voornamelijk door Koerden gedreven successen tegen Daesh in 2015 hebben de Turkse staat ertoe gebracht steeds meer geweld te gebruiken tegen Koerdische burgers in de zuidoostelijke regio die bij Koerden bekend staat als Bakur.

Turkse strijdkrachten hebben meer dan een miljoen burgers onderworpen aan een uitgangsverbod en door Koerden bewoonde steden het doelwit gemaakt van dodelijk geweld. Burgers worden gedood of verwond en meer dan 100.000 mensen zijn tot vluchteling gemaakt. In Rojava bemoeilijkt het embargo door Turkije en de Koerdische Regionale Regering in buurland Irak de wederopbouw.

Alex de Jong is actief bij Actie voor Rojava. Hij werkt bij het International Institute for Research and Education en is een redactielid van grenzeloos.org.

Carla van Os is sinds de jaren negentig betrokken bij de strijd voor mensenrechten van de Koerden in Turkije. Ze is een van de oprichters van 'De Koerden', het tweemaandelijks tijdschrift van het Koerdisch Instituut in Brussel. Onlangs richtte ze met enkele mensen Kurds & Friends op, een comité van mensen uit ngo's, wetenschap en advocatuur dat via lobby de situatie van Koerden in Turkije op de Nederlandse agenda houdt.

Florence Bateson is a recent MA Conflict Studies graduate. She conducted her research in Rojava in 2015 on the YPJ. She is an activist, and member of Help Kobane.

Extra info

Locatie
Caracola Ruimte 1
President Rooseveltlaan 213 Maastricht
Language
English