« Alle Events

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Theorie, geschiedenis en anti-intellectualisme

zo 29 jan, 2006 : 13:00 - 15:00

free

De Nederlandse ‘beweging’ is nooit erg bedreven geweest in theoretiseren en filosoferen. Dat wordt vaak als verklaring gegeven voor de dalen in de actiegolven. Tegelijkertijd was juist het feit dat er vooral praktisch gehandeld werd (huizen kraken tegen woningnood, niet ellenlang bomen erover opzetten) garant voor het snel ontspruiten van bewegingen. Hoe belangrijk is ‘de theorie’ eigenlijk? Hetzelfde geldt voor de (radicale politieke) geschiedenis, waarvoor links erg weinig oog heeft. Misschien doet al dat intellectuele gedoe er niet toe?

Over deze thematiek worden twee lezingen gegeven van ongeveer 30 tot 45 minuten, waarna ruimte is voor discussie en vragen:

  1. Zowel in het verre als in het nabije verleden en zowel binnen als buiten Nederland zijn er tal van sociale bewegingen geweest met een doe-het-zelf-strategie. Aan de hand van deze lange geschiedenis kunnen de zwakke en de sterke kanten van deze strategie belicht worden. (Saskia Poldervaart)
  2. Activisten doen in Nederland doorgaans weinig aan theorievorming. Vaak valt zelfs een anti-intellectualistische houding te bespeuren onder anarchisten, krakers en aanverwanten. Levert theorie dan niets op? Is nadenken misschien helemaal niet leuk of nuttig? (Kriss Sol van CASA)

Gegevens

Datum:
zo 29 jan, 2006
Tijd:
13:00 - 15:00
Kosten:
free
Evenement Categorie:

Locatie

Kargadoor
Oudegracht 36
Utrecht, Netherlands