Ga naar de inhoud

Vroegah - Den Haag 2014

Ups en downs in de strijd tegen dwangarbeid

Location Buurthuis SamSam

Van Mierisstraat 226
Den Haag

Tegenmacht opbouwen door zelforganisatie van onderop. Hoe pakt Doorbraak die strijd aan? Welke strategie wordt er gevolgd? Welke stappen worden gezet en welke actievormen worden gekozen? Waarom wordt er zoveel tijd gestopt in individuele ge

schijt-aan-dwangarbeid-doorbraak-2dh5-2014-den-haagTegenmacht opbouwen door zelforganisatie van onderop. Met dat uitgangspunt is de radicaal-linkse basisorganisatie Doorbraak een paar jaar geleden begonnen met een strijdexperiment tegen dwangarbeid voor werklozen. Bijstandsgerechtigden in het hele land worden steeds meer verplicht om onbetaald voor hun uitkering te werken, zonder loon, zonder arbeidscontract, zonder rechten. Dat leidt tot schandalige uitbuiting en onderdrukking.

Aan de hand van de praktijk in Leiden en elders geven de Doorbraak-leden Jeroen Breekveldt, Mariët van Bommel en Harry Westerink een indruk van de kansen, uitdagingen, successen en problemen van de strijd tegen dwangarbeid. Hoe pakt Doorbraak die strijd aan? Welke strategie wordt er gevolgd? Welke stappen worden gezet en welke actievormen worden gekozen? Waarom wordt er zoveel tijd gestopt in individuele gesprekken met dwangarbeiders? Dat soort vragen komen tijdens deze workshop aan de orde, begeleid door een powerpointpresentatie.

Meer informatie: