Ga naar de inhoud

Vroegah - Den Haag 2014

Werklozen hangen op de bank

Location Buurthuis SamSam

Van Mierisstraat 226
Den Haag

Dagelijkse overlevingsstrijd (die al gauw ' fraude' wordt genoemd) maar ook individueel en zelfs gezamenlijk verzet. Met elkaar snuffelen we aan deze geschiedenis en halen er inspiratie uit. In ieder geval meer kennis van de sociale geschi

Werklozen zijn uitgemaakt voor bankhangers en dat gaan we vandaag doen ook. Met een boek erbij of kijkend naar een video met werkloze jongeren in de jaren 80. Na een introductie (15 mn) van Doorbraak op de aanwezige boeken over strijd van werklozen kun je in die boeken lezen.

Werklozen hebben altijd een moeizame positie gehad. Niet alleen tegenover de uitkeringsinstantie (kerkelijk of door de overheid), maar ook ten opzichte van de werkenden. Vakbonden zagen weinig heil in strijd van werklozen, die geen machtsmiddelen zouden hebben. Werklozen werden zo gevoeliger voor radicale geluiden, helaas ook voor extreem-rechts. Maar toch hebben werklozen zich door de jaren heen niet allemaal neergelegd bij de depressief makende opvatting dat het hun eigen schuld is. Dagelijkse overlevingsstrijd (die al gauw ' fraude' wordt genoemd) maar ook individueel en zelfs gezamenlijk verzet zijn allemaal voorgekomen. Met elkaar snuffelen we aan deze geschiedenis en halen er misschien inspiratie uit. In ieder geval meer kennis van de sociale geschiedenis.

Spreker