Ga naar de inhoud

Solidariteit - Amsterdam 2024

Festival 2DH5 begonnen

Peter Barton
28.01.2006 15:40

In Utrecht is gisteren het Festival 2DH5 begonnen, en vandaag waren de eerste workshops van dit festival.

Een weekend lang is Utrecht de plaats waar actievoerend Nederland bij elkaar komt om ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en om feest te vieren. Vandaag en morgen worden er overdag workshops en cursussen gegeven in dingen als zeefdrukken, digitaal activisme, maar ook geschiedenis en theoretische dingen. ’s Avonds is er vooral plaats voor feest en drank.

Vanmiddag waren de eerste workshops, zoals de workshop zichtbaarheid in het Acu. Een aantal actievoerders van de bosbezetting in Schinveld vertelden hoe belangrijk het is om jezelf zo zichtbaar mogelijk op te stellen voor het publiek. “Mensen zien zo dat je niet zomaar een stel vieze mensen bent. Dat heeft ons goed geholpen, daarom kwamen mensen ons eten en bouwmaterialen brengen.”
In Café de Baas was aan het begin van de middag een cursus zeefdrukken, gegeven door Koek en Bassie van zeefdrukkerij Sillyscreens. Stap voor stap legden ze aan een tiental belangstellenden uit hoe het mooist een zeefdruk op een t-shirt of een tas te maken. Volgens Koek is zeefdruk vrij populair bij het maken van actiet-shirts, “vooral bij ons”. Geduldig leert hij de kleine trucjes aan een meisje dat voor het eerst zelf zeefdrukt. Niet te langzaam drukken, maar met een ferme, strakke handeling, desnoods twee keer om zeker te zijn van een goede opdruk.

Vanmiddag komen nog workshops Biopolitiek, Clown Army, Vakbonden, Zapatistas en Computer CD-ROMS voorbij. Morgen is vooral ruimte voor theorie.