Ga naar de inhoud

Solidariteit - Amsterdam 2024

Verslag: Humor als actiewapen breekt door

Net als tijdens de vorige editie van 2DH5, was ook vandaag de Clown Army aanwezig met een workshop. Was het vorig jaar nog een druk bezocht onderdeel van het festival, deze keer waren er slechts een man of tien geïnteresseerd in het doen en laten van het Clownige Loslopende Nederlandse Leger, kortweg CloLoNeL.

Dat humor als actiewapen erkend wordt in Nederland, bewijst het aantal acties die de clowns kunnen opsommen, waarbij zij ontvoerd zijn door de politie, zoals zij het noemen wanneer ze gearresteerd worden. In Nederland worden de clowns zelfs nog een stuk vaker ontvoerd dan in Groot Brittannië, waar de Clowns Army haar oorsprong heeft. Een voorbeeld is de clownactie tijdens de ontruimingsgolf in Amsterdam, twee maanden geleden. De clowns droegen toen t-shirts met de tekst I love stillen, om vervolgens voortdurend achter agenten in burger aan te lopen. Het duurde enkele uren voordat zij werden gearresteerd.

De Nederlandse clowns hebben hier wel een verklaring voor: “Die Nederlandse agenten vinden ons zó lief, dat ze ons graag meenemen naar hun bureau. Of wij Nederlandse clowns liever zijn dan onze Britse collega’s? Dat denk ik niet, ik denk eerder dat Nederlandse agenten meer tekort aan liefde hebben.”

Overigens is het niet zo dat de Britse clowns nooit te maken hebben met politie. Een filmpje clowns de banenwinkel van het Britse leger binnenstormen en de clown uithangen. Een klokje toont aan dat het precies 1 minuut en 11 seconden duurde voordat de politie binnen stormde en een einde aan de actie maakte.

De clowns lieten al lichtjes doorschemeren dat zij aan het werk zijn om een geheim wapen te ontwikkelen. Enkele foto’s werden al laten zien: het betreft hier een meter lange penis die, wanneer het werk voltooid is, veelkleurige confetti zal spuiten. “We zullen een prototype presenteren bij de eerstvolgende wapenbeurs”, klinkt het hoopvol.

tekst: Peter Barton
foto’s: Unai Risueño