Ga naar de inhoud

Solidariteit - Amsterdam 2024

Verslag: Humor, het nieuwe actiewapen

Peter Barton, 28.01.2006
 
De tweede helft van de zaterdagmiddag stond in eetcafé De Baas volledig in het teken van de humor. De actiegroep Rebel Clown Army zond een delegatie van drie clowns naar Utrecht om te vertellen hoe clowns actie voeren.

En om een kleine demonstratie te geven. Hans Straeter, voor de gelegenheid getooid als houder van pluche varkens, begon de show met een luidruchtig protest omdat de woordvoerder er nog niet was. Die waren er bij de vorige workshop, zeefdrukken, wel bij, zij het verkleed als “taalpolitie”.

Doel van clown-acties, zo begon de vertelling, is de actie om te keren, en het bedreigende imago van actievoeren weg te nemen. “Het publiek denkt bij een ‘gewone’ actie vaak vrij zwartwit. Ofwel ze hebben sympathie voor het standpunt van de actievoerders, maar dan hadden ze die toch wel. Ofwel ze hebben geen sympathie, en dan is het vaak van ‘oh die zijn overal tegen’. Dat gevoel willen we wegnemen.” Tweede doel is om publieksvriendelijk te blijven, al wil dat nog wel eens mis gaan. Met goede herinneringen wordt een actie bij Shell aangehaald. “Die zullen er op termijn voor zorgen dat wij onder water komen te staan (smeltende poolkappen -red.). En dus hebben we een flinke waterboel gemaakt bij een tankstation en wilden we mensen zwemlessen geven. De politie blokkeerde echter de weg, waardoor ook klanten niet meer bij het pompstation konden komen.”

Na de uitleg was er een filmvertoning van een aantal acties van de Clown Army, waaronder die bij Buckingham Palace en de G8. Duidelijk werd dat humor een belangrijk wapen is van de Clown Army. Rond de dertig geïnteresseerden in de ervaringen van de clowns konden smakelijk lachen om de kleurrijke besluipingen van het paleis, en de zoentjes op de schilden van de mobiele eenheid bij de G8. Wat dat betreft is humor een mooi wapen dat een stuk vriendelijker oogt, maar niet ongevaarlijk is om toe te passen.v