Ga naar de inhoud

Solidariteit - Amsterdam 2024

Informatief weekend op weg naar vrije en solidaire wereld

De tiende editie van activistisch festival 2.Dh5 biedt een weekend vol workshops, discussies en lezingen. Maatschappelijke, economische en klimatologische ontwikkelingen staan centraal om een solidaire en vrije wereld in de 21ste eeuw na te streven.

door Olivier van Nooten in Den Haag Centraal

 

“We willen perspectief ontwikkelen, onze positie bepalen in een zich snel ontwikkelende samenleving”, vertelt Daan Weyler, sinds vijf jaar betrokken bij 2.Dh5 (verwijzend naar een gewaagde zet op een schaakbord). Het evenement is na Utrecht, Nijmegen, Tilburg, Den Bosch en Amsterdam toe aan een tiende editie, de tweede in Den Haag. “Om de twee jaar gaan we naar een andere stad. Deze hoek van het land hadden we nog niet aangedaan. We proberen bewust buiten onze subculturele scene te breken. Naast vaste volgers spreken we zo de lokale bezoekers aan, van docenten tot schoonmakers. We hopen elke keer dat we energie aan een plek geven. Dat er lokale initiatieven ontstaan, ook tijdens het festival. Zaadjes planten, zodat er iets blijft en kiemt als we weer weg zijn. Vandaar een paardenbloem als logo. Dan zoek je dus een plek om in aanraking te komen met mensen die je normaal niet zou bereiken. Niet dat we per se een groter publiek willen aanspreken, we zoeken wel mensen die een bepaalde basis delen. Die een beetje hetzelfde denken over hoe de macht is verdeeld, of hoe de economie is geregeld. Als je in elk geval een minimum aan analyse deelt, hoef je het niet te hebben over wat het probleem is ‒ bijvoorbeeld dat het klimaat naar de haantjes gaat ‒ maar de vraag: hoe gaan we het oplossen?”

Manipulatie

“We zijn redelijk links en antiautoritair, zien kapitalisme als belangrijk onderdeel van veel problemen. We willen ook wel idealen uitdragen, maar niet zozeer om te overtuigen. Eerder om een stukje vorming te geven. Bijvoorbeeld aan mensen die pas actief zijn op het politieke vlak en een eigen analyse willen maken, niet afhankelijk van de mainstreammedia”. De eerste Haagse editie vond plaats in de Schilderswijk, waar duidelijk werd wat de negatieve invloed van de media kan zijn (dankzij voormalig AD- en Trouwjournalist Perdiep Ramesar, die zeer negatieve berichten over de wijk verzon). “Niemand kan onbevooroordeeld zijn, maar wie voor een krant werkt, moet toch waarheidsgetrouw proberen te handelen. Natuurlijk hebben alle media een bepaalde kleur. Dat is goed zolang we er open en eerlijk in zijn. Dan kan je ergens op aangesproken worden. Manipulatie zoals door het Front National, dat één miljoen werklozen gelijkstelt aan één miljoen migranten te veel, is gebaseerd op valse tegenstellingen. In Antwerpen loopt nu het leger op straat. In naam van het vrije woord. Schouder aan schouder tegen wie het bedreigt. Je zag al wat er in Parijs voor boeven meeliepen, hoe de regering terugvalt in een repressieve reflex en draconische maatregelen neemt. Ik vind dat zorgelijk”.

Drinkwater

Problemen verschillen volgens de Belg per locatie. In Engeland is drinkwater geprivatiseerd, het symptoom van een beklemmende tendens die bestreden moet worden. Rotterdammers protesteren tegen de detentie van asielzoekers, in Den Haag kampt men meer met racisme bij de politie (‘die workshop had alleen hier gekund’). Aan de andere kant hebben genoeg steden te kampen met ‘megalomane projecten als het Spuiforum, en culturele centra die dicht moeten’. Nutsvoorzieningen en openbaar vervoer kunnen wat Weylers betreft het best collectief geregeld worden. Een ander voorbeeld is de fabriek die in Griekenland geopend gaat worden: volledig in handen van de arbeiders. Ze hebben inspraak,rouleren de taken, verdienen evenveel

Saamhorigheid

Onderwerpen lopen uiteen van wapenhandel tot woningbouw. Vorig jaar was het thema ‘vroeger’, deze keer draait het om vooruitblikken: “Morguh – toekomst als perspectief voor beweging”. Daarbij zoekt het evenement evenwicht tussen praktijk en theorie. Naast lezingen en debat zijn er dan ook workshops. Zo kan men de historische context van de revolutie in Koerdistan bespreken, maar ook ervaringen en strategieën delen: wat te doen als er in je buurt een bos gekapt dreigt te worden voor een parkeerterrein? “Aan die discussie en interactie hechten we veel waarde. We willen dat deelnemers het gevoel hebben dat het ook hun festival is. Dat ze verslag maken, helpen opruimen, ideeën inbrengen”. Zo is 2.Dh5 een metafoor voor zowel de zelfredzaamheid als de saamhorigheid die de organisatie graag op grotere schaal zou zien. Liever bottom-up dan top-down in elk geval: “Er zijn geen pasklare antwoorden, maar het is wel zo fijn als je ze zelf kunt zoeken in plaats van dat ze worden opgelegd van bovenaf”.