Ga naar de inhoud

Solidariteit - Amsterdam 2024

Verslag: Migrantenacties

24 november 2012, 2dh5 – Verslag van workshop/meeting met drie activisten van het vluchtelingenactiekamp aan de Notweg tijdens 2dh5 zaterdagmiddag in Amsterdam.

Workshop was oorspronkelijk bedoeld als discussie hoe wij de linkse beweging kunnen betrekken bij de protesten bij de mensen zonder papieren. Deze is nu anders van opzet want we hebben het over de as. ontruiming van het kamp aan de Notweg in Amsterdam.

Voor bijna een jaar zijn er verschillende tentenkampen. Situatie nu is: Twee kampen, Den haag en Amsterdam.In Amsterdam is er een speciale situatie. De burgemeester vd Laan heeft een eind datum gegeven (ontruiming nu gepland op vr. 30-11). 3 mensen van het tentenkamp gaven een update geven van de Notweg.

De vraag is of en hoe wij support kunnen geven. Er zijn al verschillende initiatieven, die moeizaam met elkaar communiceren.

Update volgens een kampbewoner:

We zijn hier sinds 2 maanden, omdat wij op straat gezet worden. Sommige van onze broeders zitten in Den haag. De burgemeester zegt dat ons kamp gesloten moet worden. We weten niet wat hier na gaat gebeuren. Wij zijn naar de rechtbank gegaan, deze week.

We hebben gepraat met de advocaat en de burgemeester. Dit kamp is niet gezond en met gesloten worden, volgens de burgemeester. De advocaat heeft gezegd dat er geen plek is om naar toe te gaan. Daarom zijn wij hier gekomen om te laten zien wie wij zijn, tot wij een passende oplossing hebben.

De rechtbank heeft gezegd tot wij tot as. woensdag moeten wachten voor de ontruiming (uitspraak kort geding is woensdag de 28e). Wij hebben besloten om hier te blijven en als de politie ons komt ontruimen, waar gaan wij dan naartoe? De ontruiming vangt waarschijnlijk 30 november aan. Wij hebben hulp nodig bij de ontruiming en daarom zijn wij hier op het 2DH5. Wij weten dat wij nergens naar toe kunnen, wij zijn illegaal en we zullen blijven demonstreren tot er oplossing is. Sommige mensen zijn ziek of hebben alles verloren. Vele hebben verschillende dingen om hier te blijven. Wij hopen dat as. vrijdag dat er meerdere mensen op de ontruiming af komen.

Dinsdag om 15.00 op de dam gaan wij actievoeren.

Wij hebben hulp nodig bij deze demonstratie en op het moment dat de rechter een negatief besluit neemt en besluit het kamp te ontruimen. Wij demonstreren al 3 maanden. wij hopen dat er genoeg activisten bij zijn. Zonder activisten kunnen wij niet veel bereiken. Er zijn Facebook pagina’s en een blog over het kamp. Iedereen kan in contact komen bij de Notweg met ons. Wij hebben jullie nodig om een breder beeld te krijgen, anders reageert de politie anders op ons (meer repressief).

Andere spreker:
Sinds wij in Osdrop zijn aankomen, hebben wij het gevoel dat jullie achter ons staan. Ik wil graag een bijzonder voorbeeld geven. Daar waar wij nu staan bij Osdorp. Zijn er nu mensen van 25 t/m 45 jaar Wij hebben een heel moeilijk leven gehad en ik wens niemand toe hoe wij daar geleefd hebben (en de achtergebleven nog steeds doen). Ons leven is in gevaar. Wij hebben het besluit van de gemeente gehoord. As. vrijdag gaat de gemeente het kamp hoogst waarschijnlijk ontruimen. Gelukkig heeft de advocaat van het kamp een ‘raket’ afgevuurd op het gemeentelijke besluit. De advocaat heeft zijn werk gedaan en nu wachten wij op het resultaat wat de rechter geeft. Als woensdag het besluit negatief valt, dan vragen wij jullie een voor een, alle broers en zusters om vrijdagochtend naar het kamp te komen en ons te ondersteunen tegen dit besluit, want wij hebben zelf niet kracht genoeg om op te staan tegen dit beleid. Wij hopen dat jullie die wel hebben. Dankzij jullie hebben wij dit kamp kunnen ‘hebben’/bewonen.

Q&A:
V: Weet je wanneer de gerechtelijke uitspraak is?
A: Woensdag aanstaande 28 november.

V: Welke hulp wil je as. vrijdag hebben tijdens de ontruiming?
A: Je helpt ons vooral om aanwezig te zijn, er hoeft geen oorlog te komen. Het feit dat jullie er zijn geeft ons de kracht om ook daar te zijn.
Aanvulling door ander persoon: wees er voor 07.00, anders blokkeert de
smeris alle wegen naar het kamp. De politie heeft met klem gezegd om
07.30 pas te ontruimen.

V: Hoe is de situatie in het kamp?
A: Alle mensen in het kamp hebben besloten om in het kamp te blijven t/m de ontruiming. Wij blijven t/m de politie. De mensen zijn nog aan het praten/discussiėren of zij naar Den Haag willen of naar een nieuw gebouw.

Aanvulling:
Voorgesteld word om een paar uur van te voren een ander kamp op te richten, zoals Ede of Utrecht. Dit, zodat de politie alleen activisten aantreft bij de ontruiming van de Notweg.

Reactie: Dit moet terug gekoppeld worden naar de rest van de kampbewoners.

2e aanvulling:
Gisteren is er al 2 uur overleg geweest. Er zijn 5 woordvoerders in het kamp en het moet eerst overlegt worden met iedereen. Voor als nog bleek in het overleg dat de voorkeur is om te blijven met de bewoners tot de politie komt, zelfs als dat arrestatie betekend. Men wilt zichtbaar blijven. Kraken is evt. een oplossing, maar moet wederom teruggekoppeld wordt.

V: Waarom wordt er niet verder gepraat over de opt e aansluiten bij het kamp in Den haag?
A: Wij hebben het gevraagd aan de mensen. Vele mensen zeggen: wij willen niet gaan, wij blijven. Waar niet? Dit is het besluit van de groep en mensen willen hier blijven.

V: Ik wil vragen hoe wij kunnen helpen met de demonstratie en met de
ontruiming. Men wilt niet praten over waar men naar toe gaat. Dus
laten wij praten hoe wij de meeste mensen krijgen as. vrijdag.

V: Hoe wil je verzet hebben tijdens de ontruiming of tijdens de actie?
A: Wij willen een normaal leven, een legaal leven. De mensen in het kamp van Den Haag hebben verteld om bij het kamp aan te sluiten, maar wij zijn hier in A’dam. De mensen van het kamp zijn afhankelijk van de mensen van a’dam, daarom willen zij blijven in A’dam

Q: Kamp mensen: Wat willen wij? Retorisch
A:1. Gezondheid
2. De recht tot studie
3. Het heropenen van hun zaak
4. Verzekering
5. Bescherming, omdat ons leven in gevaar is.
6. Een een normaal leven waar zij nu leven. Dat is waarom wij de demonstratie hier willen

En daarom komen wij naar jullie om een legaal leven te leiden/krijgen.
In het kamp zullen zij niet weggaan tot er een oplossing. Of wij gaan naar de gevangenis of wij blijven daar tot wij dood gaan een bij een, tot wij een legaal leven hebben gekregen.

Wat wij nodig hebben: Is support bij de demonstratie en de nacht van de ontruiming,omdat de politie in de ochtend langs komt voor 07.00. Dit kan 05.00 zijn. Dat is wat wij nodig hebben.

3. Voorstellen voor a.s vrijdag:
3.1. Blijf daar slappen in het kamp de nacht van de ontruimingen
3.2. Zorg dat er pers is, ook de autonome in het kamp anders wordt alles afgesneden tijdens de ontruimen
3.3. Zorg dat de kostbare/bruikbare spullen opgeslagen wordt, want anders zijn ze dat kwijt. de nacht/dag van te voren.

voorstel: Misschien is het handig om een alg. mobilisatie tekst te maken en te verspreiden in de bekende netwerken in overleg met de kamp mensen.

Voorstel = aangenomen. (iemand gaat schrijven en stuurt dit over deze lijst) Er mag openlijk worden gemobiliseerd.

Q: Hoe kunnen wij verzetten?
A: Gewoon daar aanwezig zijn. Passieve blokkade is goed (dus armen aan elkaar linken) MAAR geen geweld.