Ga naar de inhoud

Solidariteit - Amsterdam 2024

Open source workshop

Opensourcesoftware is niet hetzelfde als freeware. Opensourcesoftware is software waarvan de broncode is gepubliceerd en vrij beschikbaar is voor het publiek, waardoor iedereen het vrij kan kopiëren, aanpassen en her verspreiden zonder kosten aan auteursrechten en toeslagen.

Bij freeware krijg je meestal de broncode niet mee, zodat je niet over alle vrijheden in het gebruik van de software kan beschikken. (bron: Wikipedia)

Blender is een goed voorbeeld van een oorspronkelijk Nederlands programma dat drie keer zoveel gebruikers heeft als de commerciële variant. Het grote voordeel van opensourcesoftware is dat het GRATIS is en je niet lastig gevallen wordt met dure updates waar je toch niets aan hebt. Nadelen zijn er eigenlijk niet meer. Opensourcesoftware is niet meer vaag en experimenteel. De bedieningspanelen (interfaces) zijn heel toegankelijk. De betrouwbaarheid van de programma’s is erg goed. De metafoor van de bazaar en de kathedraal beeldt het verschil tussen commerciële en opensourcesoftware uit: http://catb.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/cathedral-bazaar/ .

De pagina om al je opensourcesoftware te downloaden is http://www.sourceforge.net. Ook is het mogelijk om hier software te uploaden. Na enkele handreikingen bij het zoeken op software in deze pagina, zijn we twee programma’s gaan proberen: The Gimp (gratis variant van commerciële Adobe Photoshop) en Scribus (gratis dtp-programma, variant van QuarkXPress en Adobe InDesign).