Ga naar de inhoud

Solidariteit - Amsterdam 2024

Verslag: Spetterende G8-show als afsluiter zaterdag

De tweede dag van het 2dh5-festival zit erop. Een informatiebijeenkomst in de grote zaal van de Moira onder de noemer G8-Show sloot de dag af. Een volle zaal kon hier kijken naar filmpjes van eerdere G8-demonstraties, en alvast wat informatie inwinnen voor de aankomende G8, die in het Duitse Heiligendam zal worden gehouden.

De filmpjes dienden voornamelijk ter informatie, maar waren soms hilarisch om te zien. Zo wist een filmpje van de Clowns Army, een actiegroep die bestaat uit een groep clowns, voor vrolijke taferelen te zorgen wanneer zij al huppelend een cordon politie negeren en een belangrijke snelweg opdansen, waardoor het verkeer tegen gehouden werd. Ook een filmpje waarin doodleuk een aantal door de politie gehuurde busjes aan gort werden geslagen en schilden en helmen van de ME werden gejat, zorgde voor hilariteit in de zaal. Maar ook serieuzere filmpjes kwamen aan bod, zoals een filmpje van een demonstratie in Heiligendam, die een paar maanden terug als opwarmertje voor de G8 werd gehouden. Uiteraard met alle gezichten onherkenbaar gemaakt. Gefilmd wordt hoe een aantal activisten een gebouw bestormen, en vervolgens zeer verontwaardigd zijn als de politie ze daarin tegen wil houden. Wat is de wereld toch ongelijk verdeeld.

Tussen de filmpjes door was er voornamelijk tijd voor praktische informatie voor hen die van plan zijn om tijdens de G8-top, die 6 en 7 juni volgend jaar plaats zal vinden, naar Heiligendam te gaan. Zo werd er verteld over het Duitse rechtssysteem, dat bepaalt dat gebieden tot zes weken lang tot verboden gebied kunnen worden verklaard. Kom je er in die periode toch, dan kun je ogenblikkelijk worden aangehouden. Ook de strategie van de politie kwam aan bod, met enkele tips over hoe die te omzeilen. Zo zijn er speciale politie-eenheden die mensen uit een demonstratie kunnen trekken en kunnen arresteren. Een oplossing hiervoor is om arm in arm door een demonstratie te lopen, zodat het lastiger is om mensen uit een demonstratie te trekken. Ook kunnen mensen die van buiten Duitsland komen, bij de grens al tegengehouden worden omdat ze op een lijst van ‘ongewenste personen’, het Shengen Information System genoemd, staan. Die mensen worden geadviseerd via een kleinere grensovergang (of b.v. door een weiland) Duitsland binnen te trekken. Vanaf tien dagen voor de G8 zal er bovendien een telefoonlijn worden geopend waar mensen die bij de grens worden geweigerd, terecht kunnen voor (Engelstalig) advies.

Mensen die graag nog meer informatie willen, kunnen terecht op www.dissent.nl alwaar onder andere staat aangegeven waar de G8 Infotour nog langs zal komen. Daarnaast gaat de site in op praktische tips bij het plegen van verzet tijdens een demonstratie.

tekst: Peter Barton

foto’s: Unai Risueño en Boyd Noorda/sociamedia.nl