Ga naar de inhoud

Solidariteit - Amsterdam 2024

Verslag: Alarm! Kick-off van het festival

UTRECHT, 1 dec. 2006 – Rond de 50 activisten waren aanwezig bij de opening van de tweede editie van het 2.dH5-festival, dat dit weekend voor de tweede keer wordt gehouden. Krakers en activisten van verschillende organisaties zijn dit weekend naar Utrecht getogen om ideeën en ervaringen uit te wisselen.

Stipt om negen uur begon de opening in de Moira aan de Plompetorengracht met de ervaringen die twee mensen uit Wageningen hadden opgedaan in Mexico, alwaar zij aanwezig waren bij de onderwijsprotesten in Oaxaca. Bas en Carla vertelden hoe de Mexicaanse oproerpolitie hard optreedt tegen activisten, en hoe de staatsradio mensen oproept om huizen van demonstranten in brand te steken. In Nederland werd een demonstratie gehouden voor de Mexicaanse ambassade. Carla sprak hier haar dank voor uit.

Na wat praktische mededelingen werd een filmpje vertoont van een 72-jarige vrouw die net terug kwam van twee weken gevangenis, die ze opgelegd kreeg omdat ze namens de actiegroep Siskiyou Forest Defenders een brug had geblokkeerd, om op die manier te voorkomen dat houthakkers bij een bos konden komen dat gekapt zou worden. Het filmpje diende ter illustratie van het nut van directe actie, waarover een tweetal workshops dit weekend gegeven zal worden.

Verdere onderwerpen van de workshops lopen uiteen van blokkades maken, Antifa en Clown Army tot zeefdrukken, mediatraining en EHBO met natuurlijke middelen. Ook de G8, die volgend jaar gehouden wordt in het Duitse Heiligendam, komt aan bod. Het festival duurt nog tot en met zondag.

tekst: Peter Barton

foto’s: Unai Risueño