Ga naar de inhoud

Solidariteit - Amsterdam 2024

Verslag: De Wereld + jij = Loesje

De wereld + jij = Loesje was een leuke workshop waarin de medewerkers van Loesje Nijmegen (met z’n drieën helaas overtallig op de twee deelneemsters) een kijkje gaven in de organisatie van Loesje een leuke vingeroefening in prikkelende slogans boden.

Wie is Loesje?
Loesje, opgericht op 24 november 1983 (jawel: de 24e verjaardag!), is opgericht door 6 mensen uit verschillende actiebewegingen die niet meer overal tegen wilde zijn. Met de noemer ‘democratisch activisme’ wil Loesje middels teksten gesigneerd als de persoon Loesje (of familielid van) mensen op fijngevoelige en lichte wijze raken en bezig zijn met vrijheid: het idee is de baas. Waarschijnlijk mede door deze houding is Loesje inmiddels een ‘arrivé’ die de meeste mensen wel kennen, en soms bijna doodgeknuffeld wordt. Loesje publiceert teksten als persoon, gesigneerd met Loesje.

Bij het oprichten zijn 7 basisbeginselen benoemd die terug te vinden zijn in de organisatie van de velen Loesje-groepen in binnen- en buitenland en van waaruit Loesje en haar familie-pseudo’s als haar broertje, oom en tante, hun uitspraken doen.

Die basisbeginselen luiden:
1. Anti-autoritair: Loesje geeft geen directe sturing maar gaat in op (persoonlijke) bewustzijnmomenten;
2. Positief: Loesje richt zich op vrijheid, idealen en levensvreugde;
3. Progressief;
4. Daadkrachtig: het recht van het initiatief;
5. A-politiek: Loesje kiest geen plek in het politiek spectrum, doet noch uitspraken voor politieke partijen, maar neemt bijvoorbeeld wel het handelen van politici op de hak;
6. A-religieus;
7. Seksueel vrij.

“Voel de vrijheid alles mooi te maken” is een Loesje-uitspraak die hier goed bij past.

Organisatie en activiteiten
Opgedeeld in dynamische vrijwillige afdelingsgroepjes, is Loesje op dit moment in Nederland in zo’n twintig plaatsen actief met het schrijven van teksten, drukken, verspreiden en plakken van posters, het schrijven van het maandelijkse bulletin (het verenigingblaadje), het samenstellen van boekjes, schoolagenda en scheurkalender voor de verkoop, het beantwoorden van de post en de e-mail en het geven van workshops. Ook organiseert Loesje eigen ludieke acties, zoals het straattoneel ‘Help, ik wordt nog bang van mijn eigen rugzak’ in Utrecht, en ondersteund campagnes van andere actiegroepen door ondermeer brieven aan de politiek. Eén keer per jaar is er voor medewerkers een internationale boardmeeting, een werkweek en een vakantieweek in het buitenland.

De workshops vormen, naast de eerder genoemde merchandising, de bijdragen van betalende leden en soms een subsidie (met name voor het Internationaal kantoor) Loesjes inkomsten.

Er is één hoofdkantoor in Arnhem met 11 medewerkers, betaald (8), vrijwillig en als stage. Vanaf de val van de Berlijnse muur in 1989 is Loesje ook internationaal actief (Ich bin zwei Berliner posterplakactie). De verschillende groepjes, bezig vanuit o.a. Oost- en West-Europa maar ook bijvoorbeeld Nepal, worden ondersteund door Loesje internationaal, dat 6 betaalde krachten telt. Projectsubsidie komt van de EU.

Al heeft Loesje in haar geboortestad Arnhem de bevoorrechte positie om op prullenbakken te mogen plakken, het komt zo af en toe wel voor dat er boetes volgen na te plakken op openbaar bezit. Deze worden dan meestal weer vrijgesproken aangezien het recht van meningsuiting gelukkig nog altijd zwaarder weegt dan een ruimtelijke verordening.

Schrijfwijze
Loesje gebruikt een brainstormmethode waardoor je met een groep mensen samen over verschillende onderwerpen kunt schrijven. Via een onderwerp of uitspraak in het midden van een a4-tje geplaatst, . Na deze ‘loskom-ronde’, gaat het papier nogmaals rond maar kan een ieder een balonnetje plaatsen met daarin een uitspraak die zij nu bij het zien van onderwerp of uitspraak verzinnen. Het papier gaat weer rond, uitspraken kunnen eventueel door anderen ‘opgeleukt’ worden. Hierna volgt de derde ronde waarin iedereen de leukste uitspraken omcirkelen, die worden vervolgens nog even opgelezen. Daarna wordt op een later tijdstip in overleg besloten welke uitspraken gedrukt kunnen worden.

Workshop resultaten
– Vragen kunnen niet liegen
– Ik wil best kraaien, maar wie neemt ’t roer?
– Deze straat staat hemelsbreed haaks op Brussel, wist u dat?
– Als de politiek uit stoeptegels zou bestaan, zou ik er hinkelend overheen walsen
– Waarom zou Fort Europa niet te kraken zijn?
– Voor niets gaat de zon op, tenzij wij daar natuurlijk ook belasting over willen betalen
– Ideeën kunnen de naakte waarheid kleden. Uikleden is leuker (broertje)
– Vandaag voel ik mij uitzinnig
– Soms overtuig ik mijzelf dat ik bang ben
– Begin en eind. Daar hoort toch iets tussen?

Meer informatie over Loesje in Nederland is te vinden op www.loesje.nl en over haar internationale activiteiten op www.loesje.org. Niet-commerciële organisaties kunnen haar teksten overigens in overleg kosteloos gebruiken.