Ga naar de inhoud

Solidariteit - Amsterdam 2024

Verslag: European Security Architecture

Op zaterdagavond werd o.a. de campagne tegen het Europese Politiecongres voorgesteld. Dit congres vindt van 29 t/m 30 januari voor de 11de keer plaats in Berlijn.

Het Politiecongres is slechts één onderdeel van een steeds ingewikkelder Europees netwerk van instituten, verdragen, denktanks en databases, die zijn opgericht om de interne veiligheid van landen internationaal te coördineren (zie plaatje rechtsboven).

Verschillende groepen en organisaties in Duitsland pleiten ervoor om repressie tot een integraal onderwerp van sociale bewegingen te maken. De campagne tegen het Europese Politiecongres wil een begin maken met het verzet tegen de internationale controle en de repressie van sociale bewegingen. Het Politiecongres is lang niet de enige speler, maar wel een belangrijk moment. Hier komen leidinggevende politieambtenaren, politici en de veiligheidsindustrie bij elkaar om informele afspraken te maken, wat vaak veel effectiever is dan het wachten op nieuwe wetten. De veiligheidsindustrie stemt de ontwikkeling van met name nieuwe software af op de behoeften van geheime diensten en opsporingsinstituten.

Ook in Nederland zijn een aantal instituten van de Europese veiligheids-architectuur
aan te treffen, bijvoorbeeld het hoofdkantoor van Europol in Den Haag.