Ga naar de inhoud

Solidariteit - Amsterdam 2024

Verslag workshop kritische podcasts – maak de media die je wil luisteren

Luister naar een podcast. Je kunt iets nieuws leren of gewoon ervan genieten dat iemand een geweldig verhaal vertelt.” De schrijvers (selfcare.tech) van dit sociaal media berichtje hebben enorm gelijk. Het is gewoon leuk om podcasts te luisteren. Maar nog veel leuker is het om naar podcasts te luisteren diemaatschappijkritisch en activistisch zijn.

(Door: Ronja, podcastnetwerk 2Dh5)

Podcasts zijn hot en steeds meer mensen beginnen met het maken van leuke podcasts. Dat is een positieve ontwikkeling, maar de activistische podcasts lopen helaas nog achter. Op de bekende platforms zoals Spotify, SoundCloud of YouTube worden ze niet zomaar aan nieuwe luisteraars aangeboden of zijn ze niet goed vindbaar. Veel podcastmakers hebben bovendien technische en inhoudelijke vragen. Ook speelt er een probleem van duurzaamheid: makers stoppen al na korte tijd of brengen hun afleveringen maar sporadisch uit.

Met deze nogal frustrerende situatie als uitgangspunt kwamen een aantal podcastmakers tijdens het 2dh5 festival bij elkaar. Dit met als doel om de toegankelijkheid en duurzaamheid van activistische podcasts te vergroten. Na de bijeenkomst was van de beschreven frustratie niets meer over. Het enthousiasme spatte ervan af.

Podcastnet workshop tijdens 2dh5

Tijdens de workshop voor en met kritische podcastmakers op zondag 28 februari 2021 hebben we de tijd genomen om elkaar te leren kennen en bespraken we veel voorkomende problemen. Daarna gingen we met een overweldigend enthousiasme plannen smeden over hoe we elkaar op korte en lange termijn kunnen steunen. Ben je benieuwd naar een korte impressie van de workshop? Luister dan naar de Sound bite die vlak na de workshop tot stand is gekomen.

Op de dag zelf deden de mensen achter deze geweldige podcasts mee: Bloed aan de Muur, Build the table, De Figurant, De Lockdown, Headfirst, Hierlinksaf, Kluwen, Onderstroom, Radio KookpuntStop Wapenhandel, Vrijplaats Utopie,  Ziek de Podcast. Ook waren aanwezig groepen zoals Art4BLM die binnenkort met hun nieuwe podcast “Zeg Maar Gewoon Wit” online gaan.

Tot nu toe is het nog een pril plan maar we proberen op zondag 25 april 2021 weer bij elkaar te komen. Op dit moment liggen de plannen voor zo een tweede bijeenkomst helemaal open. Heb je specifieke ideeën en/of wil je mee organiseren, laat het vooral weten.

Praktische workshop 24 maart 2021

Kun je niet wachten tot april en wil je nu al aan de slag, kun je je inschrijven voor de markersbijeenkomst op 24 maart 19.30-21.00. Een praktische workshop voor beginnende podcastmakers, georganiseerd door de fanatische vrouwen van podcast Kluwen. Je kunt je inschrijven via dit google form, dat open zal blijven tot 17 maart.

Actief worden in het netwerk?

Maak je zelf een kritische podcast en wil je meedoen, stuur dan een mail naar kritischepodcasts{a}riseup.net met een link naar je podcast en een korte beschrijving waarom je podcasts maakt. Ken je kritische podcastmakers met een frisse, boeiende of grappige benadering, stuur ze gerust dit bericht door.