Ga naar de inhoud

Vroegah - Den Haag 2014

Voorlopig programma 2.Dh5 in Den Haag 31 jan – 2 feb 2014

Er wordt hard gewerkt aan een flinke serie presentaties en workshops. We hebben er al meer gepland staan dan in het programma passen. Daarnaast zal er de gebruikelijke vrijdagavond zijn met cultuur en de Maretje Arentz quiz, en op zaterdagavond feest met muziek en aankondigingen van komende acties en campagnes. Ook zal stand up historicus Dennis Bos de zondagochtend weer openen met verbluffende verhalen over de gestoorde relatie die radicale bewegingen hebben (gehad) met het Haagse parlement.

Workshops

 • Strijd om de stad: van Spuiforum tot precair wonen
 • Activisme en het juridische systeem
 • Strategieën tegen racistisch politieoptreden
 • Nostalgisch links
 • Moderne dwangarbeid
 • Kan Amazon.com kapot?
 • Voor- en nadelen van archieven
 • Utopie vs Realiteit: lessen van de Spaanse revolutie
 • Undoing histories, Art, Self-organization and ways of being in Common
 • De herdenking van Stonewall
 • Blokkade v/d Europese Centrale Bank in Frankfurt
 • Migrantenacties: hulpverlening vs activisme
 • Reformist NGO-campaigns
 • Organiseren of niet, het eeuwigdurende debat
 • Workshop ‘Verboden teksten schrijven’
 • en nog veel meer…

Thema 2014: Vroegah – Geschiedenis als inspiratie voor beweging

2.Dh5 is een jaarlijks festival voor mensen die kennis willen delen en na denken over manieren om actie te voeren. Tien jaar geleden is dit festival begonnen omdat het goed is om (minstens) een keer per jaar los van de waan van de dag de ruimte te hebben om discussies te voeren en presentaties te houden over hoe we de wereld zouden kunnen veranderen.

Het thema van dit jaar is ‘Geschiedenis’ als inspiratie voor beweging. We hebben daarvoor gekozen omdat er tegenwoordig vaak beweerd wordt dat politieke bewegingen of acties alleen deugen als ze fris en vernieuwend en zo zijn. Dat we veel te danken hebben aan wat bewegingen voor ons hebben opgebouwd (en verworven), wordt kennelijk nauwelijks meer beseft en in ieder geval niet meer hardop gezegd.

We willen onderzoeken wat radicale bewegingen in het verleden voor oplossingen bedacht hebben, en in hoeverre we daar nu nog wat aan zouden kunnen hebben. Maar als gebruikelijk bij 2.Dh5 is het thema niet alles; er staan ook zaken geprogrammeerd die buiten het thema vallen, omdat ze urgent zijn, of actueel of gewoon leuk.

“De vreemde naam 2.Dh5 is afkomstig van een even moedige als vaak fatale schaakzet“

Wie wat waar

We houden het festival altijd graag in een ietwat neutrale ruimte, om iedereen te dwingen om z’n/d’r veilige stelling te verlaten en mensen van verschillende gezindtes bij elkaar te brengen. Buurthuis Sam Sam in de Van Mierissstraat in de Haagse Schilderswijk is zo’n plek (sommige onderdelen van het festival kunnen ook elders gehouden worden, check daarvoor de website). Op zaterdag en zondag worden daar de workshops en presentaties gehouden. Die zijn voor iedereen toegankelijk die zin heeft om mee te denken/doen (met uitzondering van racisten en sexisten natuurlijk, of staatsagenten, journalisten wordt verzocht eerst met ons te overleggen). We vragen van iedereen een kleine bijdrage (5,- of meer, maar als je dat niet hebt kan je natuurlijk toch meedoen) en voorzien ook in verrukkelijk en toch biologische vegetarische voeding en drank tegen kostprijs.

Verder is het geheel ‘Do It Yourself’. We vragen dus aanwezigen om mee te helpen om het succesvol te laten verlopen. We hebben ook altijd plek voor mensen die willen meehelpen (met verslaglegging, vertalen, koken, schoonmaken en opruimen, etcetera). En ook geld is altijd welkom (banknummer: 5146635 t.n.v. Globalinfo, Amsterdam onder vermelding van Festival 2Dh5).

Maar vooral is belangrijk dat jij komt en zoveel mogelijk vrienden en vriendinnen meebrengt die aan campagnes en acties willen werken. Als we een rechtvaardiger en schonere wereldbol willen hebben, zullen we daar immers zelf voor moeten knokken, iemand anders gaat het niet voor ons opknappen.

Vandaar… 2dh5 2014: vrijdag 31 Jan – 2 februari Den Haag.