Ga naar de inhoud

Now is the Time of Monsters - Amsterdam 2023

Onkruit Vergaat Niet: Antimilitarisme toen en klimaatacties nu

Location Ru Paré

Chris Lebeaustraat 4
Amsterdam

Filmvertoning van de documentaire Onkruit Vergaat Niet gevolgd door een discussie over de dilemma's en het perspectief van directe actie.

De film toont actiebeelden van Onkruit en totaalweigeraars in de jaren 80 en van Extinction Rebellion nu en interviews met betrokkenen van toe en nu. Heel actueel laat de film ook actiebeelden zien van Just Stop Oil en een interview met Wouter Mouton uit Brugge die zich o.a. heeft vastgelijmd aan het Meisje met de parel in het Mauritshuis. De film is gemaakt door de onafhankelijke filmmakers Huib Schoonhoven en Karen Kuiper, met medewerking van de freelance journalisten Jacqueline Maris en Marnix Koolhaas.

De anti-militaristische actiegroep Onkruit baarde in de jaren 80 veel opzien met directe acties tegen het leger en het militarisme; de groep ontstond vanuit de totale dienstweigering, zo’n 75 jongeren verdwenen met hun weigering voor een jaar in de gevangenis.

In deze workshop gaan actievoerders van weleer in gesprek met huidige actievoerders over de motieven en welke actiemiddelen het meest effectief zijn. Ook de dilemma’s komen aan de orde, zoals: het belang van een radicale voorhoede en het gevaar om je te vervreemden van de brede beweging en hoe hou je het vuur brandend.

Gedurende het 2.Dh5 Festival zal ook de tentoonstelling Onkruit Vergaat Niet te zien zijn.

Extra info

Locatie
Ru Paré
Chris Lebeaustraat 4 Amsterdam
Space
Green room
Format
Film
Language
Dutch