Laden Events

« All Events

Cashclubs: Samen lokale financiële solidariteit organiseren

Datum / tijd:
zo 24 feb, 2019 : 15:30 - 16:45
Locatie:
in de
4bid Gallery (OT301), Overtoom 301 Amsterdam

Aan de hand van bestaande, praktische organisatievoorbeelden wordt de discussie ingeleid en gezocht naar nieuwe manieren van denken over en samenwerken met geld. De paradox die we daarbij willen onderzoeken is: hoe kan je geld gebruiken tegen de macht van geld?

De macht van het geld over ons is het sterkst als we individuele consumenten zijn; als we verdeeld zijn. Als we samenkomen en geld niet meer tussen ons in laten staan, dan kunnen we een tegenmacht vormen tegen het grote geld.

Broodfondsen en collectieve verzekeringen voorzien deels in die tegenmacht, maar ook in individuele behoeftes. Wil je samen nog een stap verder gaan, dan kun je ook een klein solidariteitsfonds oprichten om geld weg te geven. Voedselcoöps brengen zo bijvoorbeeld winkelprijzen terug tot inkoopsprijzen. Een ander voorbeeld is met leden van een woongroep de huur naar inkomen betalen, of zelfs met een wooncoöperatie samen huurwoningen financieren.

Gegevens

Datum:
zo 24 feb, 2019
Tijd:
15:30 - 16:45
2.Dh5 Festival:
Events Tags:

Locatie

4bid Gallery (OT301)
Overtoom 301
Amsterdam, Netherlands

Spreker

De Groene Gemeenschap

De Groene Gemeenschap is een kleine woongemeenschap gebaseerd op de principes duurzaamheid en solidariteit. De bewoners onderling betalen naar inkomen. Ze organiseren samen met hun buren op IJburg een bewonerscommissie, een buurttuin en een buurtwoonkamer, met onder meer een buurtbieb en een biovoedselpunt. Met andere woongemeenschappen over het hele land is Vrijcoop opgezet, een anti-speculatie netwerk van wooncoops. Binnen Amsterdam is Samen Thuis opgezet; een netwerk voor diverse woongemeenschappen.
More info:
https://degroenegemeenschap.org
Space
4bid Gallery
Format
Presentation + discussion
Language
Dutch