Ga naar de inhoud

Power - Amsterdam 2019

Kennis is Macht

Presentation + discussion
Location Lounge (OT301)

Overtoom 301
Amsterdam

Kunnen onderzoek en informatie een positieve bijdrage geven aan de strijd om betaalbare woonruimte? Over ervaringen met ‘militant onderzoek’ rond de huizenmarkt in heden en verleden, ook van over de grens. Kunnen er rond dit soort onderzoek ook structurele zaken georganiseerd worden?

Kunnen onderzoek en informatie een positieve bijdrage geven aan de strijd om betaalbare woonruimte? En hoe organiseer je dat dan? De markt voor woonruimte (en werk/leefruimte in het algemeen) is met name in grote steden volledig op hol geslagen. In een samenspel tussen politieke (ont)regelgeving en financiële krachten, wordt vastgoed in toenemende mate handelswaar en onderdeel van speculatie. Dat is wat bedoeld wordt met de term ‘financialisering’. Mensen die proberen om strijd te leveren voor betaalbare woonruimte of een leefbare buurt, hebben vaak de grootste moeite om alleen al te begrijpen welke financiële en politieke krachten in het spel zijn. Dit wordt door politici en vastgoedcowboys gebruikt om mensen wijs te maken dat het echt niet anders kan en dat er geen alternatief is voor hun beleid. Om te achterhalen wat de (financiële) geschiedenis is van de buurt of stad, of zelfs een gebouw, moet je tegenwoordig halsbrekende toeren uithalen en verstand hebben van allerhande financiële vehikels en beleggingstermen.

Het is zaak om deskundigheid te organiseren om ons te wapenen om politici, media en vastgoedjongens mee om de oren te slaan. Diezelfde kennis en informatie is nuttig om mensen te overtuigen dat het anders moet en kan dan de natte dromen van de ‘real estate financial complex’. In de workshop zal verteld worden over ervaringen met ‘militant onderzoek’ rond de huizenmarkt in heden en verleden, en zullen ook ervaringen van over de grens er bij gepakt worden. Doel van de workshop is onder andere te bekijken of er rond dit soort onderzoek ook structurele zaken georganiseerd zouden kunnen worden.

Er is een website opgezet voor informatie over financialisering van woonruimte: https://www.globalhousingdebt.org/

Sprekers

Extra info

Locatie
Lounge (OT301)
Overtoom 301 Amsterdam
Space
Lounge (upstairs)
Format
Presentation + discussion
Language
Dutch