Laden Events

« All Events

Kennis is Macht

Datum / tijd:
zo 24 feb : 14:00 - 15:15
Locatie:
in de
Lounge (OT301), Overtoom 301 Amsterdam

Kunnen onderzoek en informatie een positieve bijdrage geven aan de strijd om betaalbare woonruimte? Over ervaringen met ‘militant onderzoek’ rond de huizenmarkt in heden en verleden, ook van over de grens. Kunnen er rond dit soort onderzoek ook structurele zaken georganiseerd worden?

Kunnen onderzoek en informatie een positieve bijdrage geven aan de strijd om betaalbare woonruimte? En hoe organiseer je dat dan? De markt voor woonruimte (en werk/leefruimte in het algemeen) is met name in grote steden volledig op hol geslagen. In een samenspel tussen politieke (ont)regelgeving en financiële krachten, wordt vastgoed in toenemende mate handelswaar en onderdeel van speculatie. Dat is wat bedoeld wordt met de term ‘financialisering’. Mensen die proberen om strijd te leveren voor betaalbare woonruimte of een leefbare buurt, hebben vaak de grootste moeite om alleen al te begrijpen welke financiële en politieke krachten in het spel zijn. Dit wordt door politici en vastgoedcowboys gebruikt om mensen wijs te maken dat het echt niet anders kan en dat er geen alternatief is voor hun beleid. Om te achterhalen wat de (financiële) geschiedenis is van de buurt of stad, of zelfs een gebouw, moet je tegenwoordig halsbrekende toeren uithalen en verstand hebben van allerhande financiële vehikels en beleggingstermen.

Het is zaak om deskundigheid te organiseren om ons te wapenen om politici, media en vastgoedjongens mee om de oren te slaan. Diezelfde kennis en informatie is nuttig om mensen te overtuigen dat het anders moet en kan dan de natte dromen van de ‘real estate financial complex’. In de workshop zal verteld worden over ervaringen met ‘militant onderzoek’ rond de huizenmarkt in heden en verleden, en zullen ook ervaringen van over de grens er bij gepakt worden. Doel van de workshop is onder andere te bekijken of er rond dit soort onderzoek ook structurele zaken georganiseerd zouden kunnen worden. Door Kees Stad, globalinfo, mmv SPOK (Spekulatie Onderzoek Kollektief) en BPW (Bond Precaire Woonvormen) (namen personen volgen later). Er is een website opgezet voor informatie over financialisering van woonruimte: https://www.globalhousingdebt.org/

Gegevens

Datum:
zo 24 feb
Tijd:
14:00 - 15:15
2.Dh5 Festival:
Events Tags:
Website:
https://www.globalhousingdebt.org/

Locatie

Lounge (OT301)
Overtoom 301
Amsterdam, Netherlands

Spreker

Kees Stad (publicist, activist en andersglobalist, globalinfo.nl)

Publicist, activist en andersglobalist
E-mail:
https://www.globalinfo.nl
Space
Lounge (upstairs)
Format
Presentation + discussion
Language
Dutch