Ga naar de inhoud

Power - Amsterdam 2019

Het `Organizing Model`: Een recept voor grassroots bewegingen?

Location Studio 1 (OT301)

Overtoom 301
Amsterdam

Hoe werkt het 'organizing model' van de vakbond in de praktijk? Hoe democratisch en zelfsturend zijn de georganiseerde werkers eigenlijk? And creëert het duurzame bewegingen, of zijn de gevierde successen slechts tijdelijk? 'Organizers' van de werkvloer en gemeenschappen en werkers gaan hierover in discussie.

Het "Organizing Model" is door vakbonden wereldwijd ingezet. Het kernidee: het helpen van werknemers om zichzelf te organiseren en op te komen voor hun rechten. In plaats van te functioneren als dienstverlener aan werknemers in nood, leken vakbonden met dit model terug te gaan naar de 'basis': het organiseren van arbeidersverzet "van onderop". In Nederland gebruikte vakbond FNV het model om schoonmakers, zorgwerkers en anderen te organiseren. Hoe pakt het model in de praktijk uit? Hoe democratisch en zelfsturend zijn die georganiseerde groepen eigenlijk? En groeien er duurzame bewegingen uit, of zijn de gevierde successen maar tijdelijk?

Over deze en andere vragen gaan vier pannelleden met elkaar in gesprek: Twee organizers van FNV, waarvan één actief op de werkvloer van een supermarkt-app en één het organizing model juist op wijkniveau toepast. Een werknemer van de supermarkt-app praat ook mee. Het vierde panellid: een ex-FNV-organizer die vanuit een lokale politieke partij uit Den Haag het organizing model wil toepassen in de wijken van de stad.

De hoofdtaal zal Nederlands zijn, met één Engelstalige spreker. Vertaling beide kanten op is aanwezig.

Extra info

Locatie
Studio 1 (OT301)
Overtoom 301 Amsterdam
Space
Studio 1
Format
Panel discussion
Language
Dutch, English