Ga naar de inhoud

Power - Amsterdam 2019

Wat er mis is met `Ik bedoelde het niet zo`

Location Lounge (OT301)

Overtoom 301
Amsterdam

Workshop over witte fragiliteit voor (witte) mensen die aan de slag willen met actief anti-racisme en niet bang zijn voor een stukje zelfonderzoek.

Ik ben geen racist, want... "Ik bedoelde het helemaal niet zo", "Voor mij is kleur niet belangrijk", "Ik heb heel veel vrienden van kleur", "Mensen van kleur zijn ook racistisch", "Jij bent degene die mij aanvalt".... en ga zo maar door. Al deze uitingen zijn stuk voor stuk voorbeelden van witte fragiliteit. Witte fragiliteit is het voorspelbare mechanisme wat in werking treedt als witte mensen worden aangesproken op (onbewust) racisme. Maar witte fragiliteit is niet onschuldig of kwetsbaar: het houdt systemisch én persoonlijk racisme in stand.

Dit wordt een workshop voor mensen die aan de slag willen met actief anti-racisme en niet bang zijn voor een stukje zelf-onderzoek - lastig misschien, maar zeker de moeite waard. Door middel van interactieve oefeningen gaan we proberen om dit beladen onderwerp op een ontspannen manier tackelen. Wat is witte fragiliteit? Hoe herken je het? Wat kunnen wij doen om het te ontmantelen? Iedereen is welkom, maar de focus ligt op (de ervaringen van) witte mensen. Gebaseerd op het werk van Robin DiAngelo.

Spreker

Extra info

Locatie
Lounge (OT301)
Overtoom 301 Amsterdam
Space
Lounge (upstairs)
Format
Workshop
Language
Dutch