Ga naar de inhoud

Vroegah - Den Haag 2014

Utopia vs Realiteit: lessen van de Spaanse Revolutie

Location Buurthuis SamSam

Van Mierisstraat 226
Den Haag

Aan de hand van deze dilemma's van de Spaanse revolutie vragen we wat kunnen we leren over machtsrelaties en alliantievorming binnen links; en hoe je omgaan met de moeilijke keuzes tussen je principes en de praktische noodzaak?

Wat als de 'kiem van de nieuwe wereld, in huls van de oude' in strijd is met de praktische noodzaak van de revolutie? Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) was er sprake van een verregaande sociale revolutie in een belangrijk deel van Spanje. Maar in deze prachtige ‘window to a better world’ ligt ook de pijnlijk harde tegenstelling tussen aan de ene kant het praktische utopisme en het opbouwende werk van van de revolutie, en aan de andere kant harde realiteit van de oorlog tegen het fascisme, en moeilijke compromissen met (politieke) machten op links.

Aan de hand van deze dilemma's van de Spaanse revolutie vragen we wat kunnen we leren over machtsrelaties en alliantievorming binnen links, en hoe je omgaan met de moeilijke keuzes tussen je principes en de praktische noodzaak?

Spreker