Ga naar de inhoud

Defeating Dystopia? - Utrecht 2020

De dystopie die het Anthropoceen heet

Location Auditorium (BAK)

Pauwstraat 13A
Utrecht

Discussie tussen filosoof Pieter Lemmens (RU) en Maria Karssenberg over wat het Anthropoceen betekent en of deze definitie hulp biedt bij het begrijpen van de verschillende crisissen van deze tijd en hoe we vanuit hier aan een toekomst kunnen werken.

Het Anthropoceen is de benaming van het geologische tijdvak waarin voor het eerst de mens verantwoordelijk is voor een zo grootschalige invloed op de planeet als voorheen alleen door geologische krachten veroorzaakt werd. De term bundelt de verschillende crisissen samen, zoals de biodiversiteit crisis, klimaat verandering en de water crisis. Er is echter veel discussie over de vraag of de mensheid als geheel verantwoordelijk gehouden kan worden, voor dit probleem waar noord-zuid verschillen een inherent deel van zijn.

Zal deze benaming dus oplossingen oproepen, of juist het probleem op de verkeerde manier benaderen? Niettemin is de term op grote schaal opgepakt door de media, kunstenaars, wetenschappers en activisten, waardoor een interdisciplinair debat is ontstaan. Maar de grote vraag is hoe gaan we nu verder? In welke opzichten is dit een bruikbaar concept en wat betekent dit voor ons klimaat, biodiversiteit en sociale verhoudingen in een snel veranderende wereld?

Verslag van deze sessie: https://www.2dh5.nl/verslag-de-dystopie-die-antrhopoceen-heet/

Sprekers

Extra info

Locatie
Auditorium (BAK)
Pauwstraat 13A Utrecht
Space
Auditorium
Format
Panel discussion
Language
Dutch