Laden Events

« Alle Events

De dystopie die het Anthropoceen heet

zo 2 feb, 2020 : 14:00 - 15:15

Het Anthropoceen is de benaming van het geologische tijdvak waarin voor het eerst de mens verantwoordelijk is voor een zo grootschalige invloed op de planeet als voorheen alleen door geologische krachten veroorzaakt werd. De term bundelt de verschillende crisissen samen, zoals de biodiversiteit crisis, klimaat verandering en de water crisis. Er is echter veel discussie over de vraag of de mensheid als geheel verantwoordelijk gehouden kan worden, voor dit probleem waar noord-zuid verschillen een inherent deel van zijn.

Zal deze benaming dus oplossingen oproepen, of juist het probleem op de verkeerde manier benaderen? Niettemin is de term op grote schaal opgepakt door de media, kunstenaars, wetenschappers en activisten, waardoor een interdisciplinair debat is ontstaan. Maar de grote vraag is hoe gaan we nu verder? In welke opzichten is dit een bruikbaar concept en wat betekent dit voor ons klimaat, biodiversiteit en sociale verhoudingen in een snel veranderende wereld?

Verslag van deze sessie: https://www.2dh5.nl/verslag-de-dystopie-die-antrhopoceen-heet/

Gegevens

Datum:
zo 2 feb, 2020
Tijd:
14:00 - 15:15
2.Dh5 Festival:
Events Tags:
,

Locatie

Auditorium (BAK)
Pauwstraat 13A
Utrecht, Netherlands

Sprekers

Pieter Lemmens (RU)

Pieter Lemmens teaches philosophy and ethics at the Radboud University Nijmegen. He has published on themes in the philosophy of technology and innovation, on the work of Martin Heidegger, Peter Sloterdijk and Bernard Stiegler and on post-autonomist Marxism. Current interests are the political potentials of new digital IC-technologies, the politics of human (cognitive) enhancement technologies, psychedelics and philosophy and philosophy of technology in the age of the anthropocene.

Maria Karssenberg

Maria Karssenberg houdt zich als geoloog bezig met grondwater- en andere milieuproblemen en is momenteel bezig met het betrekken van de filosofie op dit vakgebied. Daarnaast is zij al jaren lang actief als activist op zowel milieu-gebied als ook op politiek en maatschappelijk gebied. Huidige interesse is vooral gericht op multidisciplinaire manieren om grootschalige problemen tussen mens en aarde te bestuderen en onder de aandacht te brengen.

Extra info

Space
Auditorium
Format
Panel discussion
Language
Dutch